Sociale media

Open the menu

Het aangekondigde grondoffensief van Israël op Rafah

Het aangekondigde grondoffensief van Israël op Rafah zou rampzalig zijn en mag niet doorgaan. Terwijl de luchtbombardementen op het gebied doorgaan, worden meer dan een miljoen mensen, van wie velen in tenten en geïmproviseerde schuilplaatsen leven, nu geconfronteerd met een dramatische escalatie in dit voortdurende bloedbad. Nergens in Gaza is het nog veilig en herhaalde gedwongen verplaatsingen hebben mensen naar Rafah gedreven, waar ze vastzitten op een klein stukje land en geen opties hebben. 

MSF à Rafah, évacuation et déplacésSinds 7 oktober 2023 zijn onze medische teams en patiënten gedwongen geweest om negen verschillende gezondheidszorgfaciliteiten in de Gazastrook te evacueren, nadat ze onder vuur waren komen te liggen van tanks, artillerie, straaljagers, sluipschutters en grondtroepen, of nadat ze een evacuatiebevel hadden gekregen. Medisch personeel en patiënten zijn gearresteerd, mishandeld en gedood. Dit alles vond plaats onder het oog van wereldleiders. Het is nu bijna onmogelijk geworden om in Gaza te werken, al onze pogingen om levensreddende zorg te bieden aan Palestijnen zijn verminderd door de vijandelijkheden van Israël. De nood is overweldigend en de situatie vereist een veilige humanitaire respons op veel grotere schaal. 

We doen een beroep op de regering van Israël om dit offensief onmiddellijk te staken en op alle regeringen die dit offensief steunen, inclusief de Verenigde Staten, om concrete actie te ondernemen om een volledig en duurzaam staakt-het-vuren tot stand te brengen. Politieke retoriek is niet genoeg."

- Meinie Nicolai, directeur-generaal Artsen zonder Grenzen