Sociale media

Open the menu

Haïti: we sluiten ons spoedcentrum in Martissant tijdelijk na gewelddadige aanval

Op zaterdag 26 juni werd ons spoedcentrum in Martissant - een buitenwijk van Port-au-Prince, Haïti – met geweld aangevallen. Verschillende gewapende mannen openden het vuur van buiten het centrum, terwijl ons personeel bezig was hun patiënten te behandelen. Niemand raakte gewond, maar we sluiten ons spoedcentrum tijdelijk uit voorzorg.

martissant
"Wapens verboden" staat te lezen aan de ingang van ons spoedcentrum in Martissant. Na de aanslag van zaterdag hebben we beslist om het centrum voor één week te sluiten. © Sandra Lamarque, augustus 2018.

We kunnen niet langer kan doorgaan met het behandelen van de bevolking zonder ons personeel in gevaar te brengen. We hebben besloten om personeel en patiënten te evacueren en schorten onze activiteiten onmiddellijk op voor een week.  

Groeiende onveiligheid sinds mei

De aanslag van zaterdag is ongezien. Maar de veiligheid van onze teams is al weken in gevaar. Sinds eind mei heerst er in de wijk van ons spoedcentrum zeer gewelddadige bendeoorlog. We hadden onze activiteiten al moeten inperken, toen vooral uit vrees voor verdwaalde kogels. Begin juni werd nog een van onze ambulances aangevallen en beroofd.

 

Oproep: garandeer de veiligheid van onze patënten en medewerkers

Onze teams bieden al 30 jaar medische zorg in Haïti en het noodcentrum in Martissant, dat in 2006 werd geopend, is het oudste lopende project in het land. Om onze hulp te kunnen voortzetten, vragen met drang aan alle gewapende groepen om de veiligheid van gezondheidswerkers, patiënten, ambulances en medische instellingen te garanderen.