Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Toestroom van gewonden na aardbeving


Gisteravond werd Haïti getroffen door een aardbeving van 7.0 op schaal van Richter. De aardbeving vond plaats op ongeveer 15 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. Patiënten en personeel van Artsen Zonder Grenzen raakten gewond. De medische structuren raakten zwaar beschadigd, toch doen de teams hun best om de stroom van gewonden op te vangen.

Het Trinite-ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Port-au-Prince, raakte zwaar beschadigd. Het is het enige ziekenhuis in de hoofdstad dat gratis operaties uitvoert, en telt 60 bedden. Alhoewel het moeilijk is dit te bevestigen, zouden er honderden gewonden zijn en is de Haïtiaanse hoofdstad zwaar beschadigd.

Op dit ogenblik proberen de teams van Artsen Zonder Grenzen de veiligheid en verzorging van de patiënten in Trinite-ziekenhuis te verzekeren, en ervoor te zorgen dat ze voldoende middelen hebben op nieuwe patiënten op te vangen.
In het Maternité Solidarité ziekenhuis – waar vrouwen kunnen komen bevallen – werden alle zwangere vrouwen, moeders en kinderen geëvacueerd uit het gebouw als preventieve maatregel. Ook dit gebouw vertoont barsten. AZG werkt ook in Martissant 25, een gezondheidscentrum in de sloppenwijk Martissant.

Communicatiemiddelen zoals mobiele telefoons werken niet langer, en toegang via de wegen is bijzonder moeilijk.

AZG is erg bezorgd over de veiligheid van onze patiënten en ons personeel. Extra medewerkers zijn onderweg naar Haïti en zullen de bestaande staf versterken, en de medische noden als gevolg van de aardbeving evalueren.

> AZG heeft uw giften nodig voor Haïti