Sociale media

  • NL
Open the menu

Haïti: Indirecte medische gevolgen aardbeving worden duidelijk


De spoedafdelingen in Haïti vangen nog steeds grote aantallen patiënten op, maar de aard van de aandoeningen verandert langzaamaan. Minder patiënten hebben verwondingen door de aardbeving zelf, maar de indirecte gevolgen ervan voor de gezondheid worden steeds zichtbaarder.

Kinderen hebben last van diarree, en meer mensen vertonen symptomen van psychologische trauma’s. Er zijn ook een aantal gevallen van de gevaarlijk ziekte tetanos opgedoken.
Toch blijven ook de operatiekwartieren druk bezig. De twee teams in Léogâne voeren 30 operaties per dag uit, en dat gebeurt ook in het nieuwe ziekenhuis van Carrefour. Het opblaasbare Saint-Louisziekenhuis behandelt nog steeds open botbreuken. In Choscal behandelen chirurgen ook schotwonden en verwondingen door auto-ongelukken.
De activiteiten rond postoperatieve zorg worden verder uitgebreid. In Delmas 30 zijn vanaf deze week 100 bedden beschikbaar. In Bicentenaire staan onder canvas zeilen 60 bedden klaar. En in Lycee in Port-au-Prince gaat vandaag een nieuw centrum open.
De teams van Artsen Zonder Grenzen maken zich zorgen dat patiënten die door niet hen behandeld werden, niet zullen komen voor de opvolging op lange termijn, die nochtans nodig is. Teams gaan daarom zelf op zoek naar deze mensen.
Een aantal kinderen krijgt therapeutische voeding in de centra van Artsen Zonder Grenzen. Het is nog niet duidelijk deze gevallen het gevolg zijn van meer algemene voedingsproblemen.
De impact van de ramp op de mentale gezondheid wordt steeds duidelijker. Artsen Zonder Grenzen breidt haar psychologische hulpverlening dan ook uit. De mobiele hulpposten in Port-au-Prince, Dufour en Darbon werken allemaal met een specialist mentale gezondheid. In Léogâne heeft zowat twintig procent van de patiënten te kampen met psychologische problemen.
Ook de activiteiten rond water en sanitatie blijven uitbreiden. Op een aantal plaatsen met  medische faciliteiten van Artsen Zonder Grenzen, wordt ook de bevolking geholpen met deze vitale diensten. In het kamp Grace Internationaal voorziet Artsen Zonder Grenzen water voor 15.000 mensen. In Jacmel zijn er latrines, douches en waterbevoorrading geïnstalleerd, net zoals in de ziekenhuizen in St.-Louis en Léogâne.