Sociale media

Open the menu

Haïti: golf van geweld in Port-au-Prince – Artsen Zonder Grenzen vangt op enkele weken tijd 96 mensen met schotwonden op

De nieuwste golf van geweld in Port-au-Prince is erg verontrustend. Sinds 24 april vingen we 3 keer meer schotwonden op in onze medische faciliteiten, terwijl toegang tot medische zorg problematisch blijft door aanhoudend geweld. Een grotere en beter aangepaste humanitaire respons is dringend nodig.

port-au-prince haïti immigranten
Luchtfoto van Port-Au-Prince. Av Gerard Téodard. ©  Pierre Fromentin , 25 september 2021. 

Heel wat inwoners van Port-au-Prince kampen met moeilijke toegang tot zorg door het aanhoudende straatgeweld. In het noorden van de stad zijn gevechten intens en er is een grote toestroom van gewonden. 5 medische voorzieningen in de regio bleven gesloten door het geweld en twee andere particuliere ziekenhuizen staakten hun activiteiten nadat een van hun werknemers was ontvoerd.

Door de gevechten is het Tabarre-ziekenhuis, een van de weinige nog functionerende structuren in het gebied, op enkele weken volledig verzadigd.

“Het aantal opnames per week op onze trauma-afdeling is verdrievoudigd in vergelijking met half april, en de meeste patiënten zijn zwaargewond, met schotwonden, die zware zorg nodig hebben."
mumuza muhindo haïti port-au-prince
door

Mumuza Muhindo

Hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen

 

Door barricades in de straten verloopt het verkeer van ambulances heel moeilijk. Sommige patiënten komen meer dan 24 uur na hun verwonding aan in een ziekenhuis. ​

"Ik ging naar twee ziekenhuizen voordat ik in het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Tabarre aankwam", legt een vrouw met een beenblessure uit, die nu een patiënt bij Artsen Zonder Grenzen is. "Het ene was dicht, het andere had niet de middelen om voor mij te zorgen; ze moesten mijn kleren en die van de motortaxichauffeur uittrekken om mij te verbinden en het bloeden te stelpen."

Haastige heropening alarmcentrale Artsen Zonder Grenzen

Ondanks de onveiligheid in het gebied, waren we genoodzaakt onze alarmcentrale in Cité Soleil, Drouillard haastig te heropenen, hoewel we er op 1 april stopten met werken vanwege veiligheidsproblemen.

"In deze omstandigheden functionerende medische structuren draaiende te houden is een dagelijkse uitdaging", zegt Serge Wilfrid Ikoto, medisch projectverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in het Tabarre-ziekenhuis. "Sommige van onze lokale medische staf kunnen niet naar huis. Ze lopen elke keer dat ze reizen een enorm risico. We organiseren 24-uurs rotaties om hun bewegingen te beperken, maar sommigen van hen zijn al meerdere dagen achter elkaar niet naar huis teruggekeerd."

file in port-au-prince
Ochtendfiles in Port-au-Prince. © Pierre Fromentin , 25 september 2021.

Volledig geblokkeerde wijk

In Brooklyn, een dichtbevolkte wijk, waren op het hoogtepunt van de gevechten alle toegangswegen geblokkeerd, behalve de zee. De bevolking zat in de val, niemand kon de buurt binnenkomen of verlaten zonder een doelwit te worden. Zelfs drinkwater werd schaars, omdat de watertrucks die deze wijk normaal gesproken bevoorraden, er niet in of uit konden. In andere buurten met gewapende confrontaties, zijn veel mensen hun huizen ontvlucht en nu ontheemd.

"Ze staken mijn huis in brand, ik ben alles kwijt", zei een jonge vrouw die in een medische faciliteit van Artsen Zonder Grenzen werd behandeld nadat ze in haar benen was geschoten. "Ik ben zo bang dat ik in een vluchtelingenkamp moet gaan wonen als ik uit het ziekenhuis kom."

Kwetsbare situatie voor de bevolking

"De Haïtiaanse bevolking bevindt zich in een uiterst kwetsbare situatie", zegt Mumuza Muhindo, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen. "Gezinnen ontheemd door het geweld hebben hulp nodig, want de kosten van levensonderhoud nemen elke dag toe en kwaliteitsvolle gezondheidszorg is ontoegankelijk. Een grotere en beter aangepaste humanitaire respons is dringend nodig.”