Haïti: AZG behandelt stijgend aantal patiënten dat wellicht cholera heeft in Port-au-Prince
De voorbij drie dagen hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince meer dan 200 mensen behandeld die leden aan ernstige diarree. Dat is een klinisch symptoom van cholera. De teams van Artsen Zonder Grenzen ondersteunen het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid en werken ook in eigen ziekenhuizen.
In de vier ziekenhuizen van Artsen Zonder Grenzen wordt sinds zaterdag een stijgend aantal patiënten behandeld. In de ziekenhuizen zijn meer dan 300 bedden gereserveerd voor cholerapatiënten. In de wijk Sarthe wordt een extra centrum voor cholerapatiënten (CTC, cholera treatment center) opgezet, met nog eens 320 bedden.
Hoewel labotesten nog maar weinig gevallen van cholera echt hebben bevestigd, zijn de ernstige symptomen van de patiënten zorgwekkend. De teams van Artsen Zonder Grenzen behandelen de patiënten volgens de procedures voor cholerapatiënten. Het gaat om orale en intraveneuze rehydratie, eventueel aangevuld met antibiotica.
“Het aantal patiënten dat mogelijk cholera heeft in al onze ziekenhuizen in Port-au-Prince is alarmerend,” zegt Stefano Zanini, de coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Haïti.
“Cholera en cholera-achtige symptomen kunnen heel snel tot de dood leiden zijn. Maar met vlotte toegang een behandeling door goed toegerust en opgeleid personeel kunnen de meeste patiënten gered worden,” zegt Kate Alberti, epidemiologe voor Artsen Zonder Grenzen.
Hoewel sensibiliseringscampagnes belangrijk blijven, is de onmiddellijke behandeling van patiënten cruciaal om mensenlevens te redden tijdens een cholera-epidemie. De oprichting van CTC’s en centra voor rehydratering zijn essentieel in gebieden die door cholera getroffen worden.
“Cholera is goed te behandelen én te voorkomen, als patiënten met symptomen verzorgd worden in een gecontroleerde en geïsoleerde omgeving, zoals een CTC. De aanwezigheid van CTC’s verlicht ook de druk op gewone ziekenhuizen en gezondheidscentra. Dat vermindert het risico op besmetting voor andere patiënten,” aldus Zanini.
De bevolking in de vele getroffen wijken van de stad heeft maar beperkte toegang tot drinkbaar water en sanitair. Nochtans is dat cruciaal voor de preventie van cholera. In de wijk Cité Soleil verdeelt Artsen Zonder Grenzen daarom ook 280.000 liter zuiver water per dag. Dat volstaat voor zo’n 14.000 mensen, maar blijft ver onder de werkelijke behoeften van de inwoners.
Naast de 3.000 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen die al aan de slag waren in Haïti, zijn nog eens 75 internationale en 400 Haïtiaanse medewerkers actief om de cholera-epidemie in het land onder controle te krijgen. Zij behandelden de voorbije dagen al 6.400 patiënten.