Sociale media

  • NL
Open the menu

Gratis gezondheidszorg kan miljoenen levens redden in arme landen


Miljoenen mensen in arme landen sterven omdat ze de nodige verzorging niet kunnen betalen. Artsen Zonder Grenzen ziet dat op veel plaatsen zelfs kleine sommen een onoverkomelijke barrière vormen voor families met een extreem laag inkomen. Door patiënten geld te vragen, zoeken velen geen medische hulp, of pas in een laat stadium als hun toestand zeer ernstig geworden is. Anderen gaan schulden aan of verkopen bezittingen om hun behandeling te kunnen betalen.

Artsen Zonder Grenzen leverde gegevens en analyses voor nieuw rapport dat zestig organisaties onderschrijven. “Your money or your life” dringt er op aan dat meer landen gezondheidszorg gratis maken. Het rapport toont aan hoe ‘patiëntenkosten’ voor families in arme landen een hindernis zijn om toegang te krijgen, zelfs voor basiszorgen.

In Liberia bleek bijvoorbeeld dat toen de kosten voor de patiënten werden afgeschaft in 2003, er zestig procent meer patiënten naar openbare ziekenhuizen kwam.

Het rapport komt er aan de vooravond van een belangrijke conferentie in New York op 23 september, waar verwacht wordt dat de Britse premier Brown en andere leiders hun steun zullen uitspreken voor gratis gezondheidszorg in zeven landen: Burundi, Ghana, Liberia, Malawi, Mozambique, Nepal en Sierra Leone.

De ervaring op het terrein en het onderzoek in landen als Burundi, Congo, Liberia en Sierra Leone maken dat Artsen Zonder Grenzen dit initiatief steunt en pleit dat meer landen zouden nadenken over het gratis maken van gezondheidszorg.

Bekijk de video

Lees het rapport (Engelstalig)