Sociale media

  • NL
Open the menu

Gewonden Vanni naar ziekenhuis Vavuniya


226 zieke en gewonde burgers zijn gisteren geëvacueerd uit de Vanni in noordelijk Sri Lanka. Daaronder waren 51 kinderen.

Vanwege uitgebreide controles bij het legercheckpoint Omanthai kwamen patiënten tot ’s morgens vroeg aan in het ziekenhuis van Vavuniya. Sommigen waren gewond geraakt door de recente gevechten, anderen hadden verwaarloosde wonden die twee of drie weken oud waren.
Bijna 250.000 mensen zitten gevangen in een steeds kleiner gebied in het noorden van Sri Lanka dat onder controle staat van Tamilrebellen. Het gebied wordt hevig beschoten.
Door de gevechten verloren veel patiënten ledematen door granaatscherven. "Ik zag een man die een been en een arm miste, een jonge man die twee armen had verloren en talloze anderen", zegt Lisabeth List, de assistent-landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen vanuit het ziekenhuis. "Een jongetje vertelde dat al zijn familieleden waren gedood door een granaat."
Artsen Zonder Grenzen biedt medische en logistieke hulp aan het ziekenhuis in Vavuniya en stuurt op verzoek van het ziekenhuis een chirurg. Verder bieden we psychosociale hulp voor patiënten die getraumatiseerd zijn geraakt door de gevechten. De mensen zijn in shock en zijn extreem bezorgd over de familieleden die ze hebben moeten achterlaten. De meesten zijn alles kwijtgeraakt bij hun vlucht en hebben alleen nog de kleren die ze aanhebben.
Volgens informatie die Artsen Zonder Grenzen heeft, zijn sinds begin januari bijna 600 mensen behandeld in kleine ziekenhuizen in het Tamilgebied. De ziekenhuizen zijn overbelast en hebben medische voorraden en medische staf nodig. Artsen Zonder Grenzen bereidt de inzet van mobiele klinieken voor om waar nodig hulp te bieden in de Vanni of daarbuiten, als de inwoners naar veiliger gebied kunnen gaan.
Een aantal berichten wijst erop dat in de plaats Puthukkudiyiruppu, op de noordkust van de Vanni, zo’n 300 tot 400 gewonden in het hospitaal liggen, die acuut transport nodig hebben naar Vavuniya. Ook zouden nog steeds mensen beschutting zoeken op het terrein van het ziekenhuis.
De hulpverlening in het gebied is erg beperkt sinds de regering hulporganisaties en de VN opdroeg te vertrekken in september 2008. De VN hebben toestemming gekregen om voedsel te sturen, maar dat is niet genoeg om aan de behoeften van de bevolking tegemoet te komen.
"We verplegen een ernstig ondervoed kind van wie de vader overleden is", zegt Lisabeth List. ‘De moeder is erg mager, er zijn nog twee kinderen en de grootmoeder heeft een geamputeerde arm. Ze zijn allemaal tegelijk in het ziekenhuis aangekomen. We verwachten dat er uiteindelijk nog meer ondervoede kinderen zullen aankomen. We willen alle kinderen in het ziekenhuis op ondervoeding onderzoeken en de ondervoede kinderen in ons voedingsprogramma opnemen.’