Sociale media

  • NL
Open the menu

Geweld houdt aan


Ondanks de schijnbaar relatieve rust, woedt het geweld verder in Noord-Kivu. Voor Artsen Zonder Grenzen ligt de grootste uitdaging in het bereiken van de bevolking die vast zit tussen de strijdende partijen. De organisatie heeft daarvoor haar mobiele hulpposten versterkt, die de vluchtelingen kunnen verzorgen en die de strijd met eventuele epidemieën van mazelen of cholera kunnen aangaan.

Mobiele hulpposten

Ten westen van Goma werkt Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis van Kirotishe en met drie mobiele hulpposten achter de frontlijn (Mushake, Karuba en Rubaya). De voorbij weken werden 839 consultaties gedaan en 41 patiënten werden naar het ziekenhuis doorverwezen.
De teams van Artsen Zonder Grenzen zijn net terug uit de regio’s Kanyabayonga, Kayna en Kirumba. Ze hadden vastgesteld dat de gezondheidscentra er geplunderd waren en dat het personeel gevlucht was. Mobiele hulpposten werd georganiseerd om het gebrek aan gezondheidszorgen op te vangen op plaatsen waar de gezondheidscentra niet meer werkten.
Deze mobiele hulpposten doen elke dag zo’n 350 consultaties. Overigens blijft Artsen Zonder Grenzen de enige organisaties in de gebieden Luofu, Mirikin, Kikuvu en Kaseye, waar vluchtelingen verzorgd worden. Artsen Zonder Grenzen versterkt haar mobiele hulpposten verder in de regio Mweso.
De recente gevechten in het district Masisi hebben de bevolking opnieuw op de vlucht doen slaan. Een evaluatie van de situatie meer in het westen is volop bezig. Rond de stad Masisi hebben de mobiele hulpposten niet kunnen werken, omdat er gevechten uitbraken.

Cholera

Een team grijpt in bij een vermoedelijke uitbraak van een cholera-epidemie in het dorp Lunyasenghe, aan oever van het Edwardmeer. Tussen 18 en 30 november werden 75 gevallen vastgesteld. Twaalf mensen stierven aan de ziekte. Een behandelingscentrum werd opgezet en de teams werken aan watervoorziening, hygiëne en sanering.
In het ziekenhuis van Rutshuru, waar Artsen Zonder Grenzen blijft werken, is het aantal gevallen van cholera in één week van 92 naar 42 teruggevallen. Ook in het kamp Kibati, enkele kilometers ten noorden Goma, waar in november 200 gevallen behandeld werden, is er nu een daling. In dit kamp van 40.000 verbeteren de sanitaire voorzieningen langzaam.
Een ander cholerbehandelingscentrum, met een capaciteit van 24 bedden, is opgericht in Niakivale, in Oeganda. Ook in het weeshuis Don Bosco in Goma heeft Artsen Zonder Grenzen een cholerabehandelingseenheid. 205 patiënten werden er behandeld tijdens de eerste drie weken van november, het aantal nieuwe opnames begint nu af te nemen.
In Minova, ten slotte, in Zuid-Kivu ondersteunt een team het lokale ziekenhuis en verschillende gezondheidscentra, hoofdzakelijk bij de behandeling van cholera.

Mazelen

Het team van Artsen Zonder Grenzen in Nyanzale heeft ingegrepen bij gevallen van mazelen in de stad Birundule. De voorbije tien dagen zijn vier kinderen aan mazelen gestorven. De teams hielpen de gezondheidscentra 1743 kinderen vaccineren.
In het district Masisi heeft het team tot nu toe 4.000 kinderen gevaccineerd om een epidemie te bestrijden.