Geweld belemmert toegang tot gezondheidszorg
Woensdag 31 december versterkten drie expats van Artsen Zonder Grenzen de lokale teams in de Gazastrook. Zij beschrijven de spanning en de hindernissen om in Gaza te kunnen werken. Luchtaanvallen en bombardementen maken het erg moeilijk voor personeel en patiënten om zich te verplaatsen.
“De intensiteit van de bombardementen op de Gazastrook beperkt de mobiliteit,” zegt Cecile Barbou, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Patiënten zijn bang om naar het ziekenhuis te gaan voor de opvolging en postoperatieve zorgen die ze nodig hebben. Ook het gezondheidspersoneel heeft schrik om zich te verplaatsen. Ondertussen gaat het gerucht dat Israël elk moment een grondoffensief kan inzetten.”
Bombardementen
Deze eerste dagen van bombardement werden de ziekenhuizen overstelpt door de toestroom van gewonden, maar intussen kunnen de medische voorzieningen het aantal gewonden aan. “In het begin was er erg veel chaos, door de plotse toevloed van gewonden. Beetje bij beetje werd het werk gereorganiseerd en nu heeft de Palestijnse medische infrastructuur genoeg capaciteit om nieuwe gewonden op te vangen,” zegt Franck Joncret, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen.
Sinds 30 december heeft Artsen Zonder Grenzen geprobeerd het pediatrische ziekenhuis in Beit Lahia, in het noorden van de Gazastrook, te heropenen. De pediatrische consultaties daar verlichtten het werk voor het Kamel Edwan ziekenhuis. Maar op 1 januari dwongen bombardementen het team na nauwelijks twee uur het werk alweer op te schorten.
Lege ziekenhuizen
Ondertussen konden in Gaza-stad maar weinig patiënten naar het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen voor hun medische opvolging. Patiënten van het Shifa ziekenhuis werden naar dat ziekenhuis doorverwezen voor postoperatieve zorgen. Op 2 januari waren de twee ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen leeg, omdat patiënten niet konden komen door de onveiligheid.
Artsen Zonder Grenzen past haar aanpak aan aan deze omstandigheden. Het medisch personeel is begonnen met patiënten in hun eigen buurt te verzorgen. “Zestien lokale dokters en verplegers van Artsen Zonder Grenzen hebben medisch materiaal mee naar huis genomen,” zegt Jessica Pourraz, terreincoördonator in Gaza. “Zo kunnen ze zieken en gewonden in hun eigen buurt verzorgen.”