Sociale media

  • NL
Open the menu

Gevechten in Bong County bedreigen bijna 60.000 ontheemden


In Bong County ten oosten van Monrovia is de frontlinie genaderd tot een vijftigtal kilometer van de vluchtelingenkampen waar bijna 60.000 personen verblijven. "In twee jaar tijd zijn deze mensen reeds viermaal op de vlucht geslagen en nu, terwijl ze geconfronteerd worden met ondervoeding en cholera, is hun veiligheid opnieuw in gevaar", aldus Pierre Mendiharat, AZG-landverantwoordelijke in Liberia.

In deze kampen in Bong County heeft sinds midden mei geen enkele algemene voedselverdeling plaatsgevonden. De ontheemden overleven op bladeren die ze in de omliggende bossen gaan plukken. Op 2 augustus opende AZG een therapeutisch voedingscentrum (TFC) in het kamp van Salala. Dit TFC behandelt momenteel 125 ernstig ondervoede kinderen. AZG organiseerde ook twee verdelingen van voedingssupplementen voor bijna 4.000 ondervoede kinderen. Het centrum voor de behandeling van cholera in Salala verzorgde de voorbije twee weken meer dan 150 patiënten.
Vandaag is de frontlinie genaderd tot op vijftig kilometer van deze kampen, waardoor de tienduizenden ontheemden rechtstreeks gevaar lopen. "De veiligheid van de burgerbevolkingen is verbeterd in Monrovia, maar hoe zit het met de rest van het land?", vraagt Dr Morten Rostrup, internationaal voorzitter van AZG, zich af. "We hebben evaluatieteams gestuurd naar Tubmanburg in Bomi County, en naar Buchanan in Grand Bassah County. In Buchanan alleen al wachten 30.000 ontheemden op de hoognodige hulp. De ondervoeding is zichtbaar, de bevolking is doodsbang. Maar de situatie in deze twee steden blijft voor ons veel te gevaarlijk om er aangepaste hulpoperaties op te zetten", aldus nog Dr Rostrup. "Als de gevechten verschuiven, dreigt een massale vluchtelingenstroom op gang te komen, waardoor de mensen zullen afgesneden worden van noodzakelijke hulp."