Sociale media

  • NL
Open the menu

Generische geneesmiddelen tegen aids geven Zuid-Afrikanen een nieuwe levenskans


Gisteren keerden drie leden van Treatment Action Campaign (TAC) terug uit Brazilië, waarvan ze generische geneesmiddelen voor een aids-programma in Khayelitsha (Kaapstad) meebrachten. Tijdens een persconferentie vandaag verduidelijken TAC en AZG dat dit reeds de tweede levering van geneesmiddelen uit Brazilië is en dat momenteel vijftig mensen in Khayelitsha de Braziliaanse geneesmiddelen nemen.

"De afgelopen week hebben we in Brazilië kunnen zien wat er gebeurt als een regering besluit de strijd tegen HIV/aids op te nemen. De Braziliaanse beslissing om de toegang tot antiretrovirale geneesmiddelen (ARV's) te garanderen, zelfs in de armste gebieden van het land, houdt duizenden mensen in leven," vertelde Zackie Achmat van TAC. "De kern van dit succes is dat Brazilië alles in het werk stelt om zo goedkoop mogelijk kwaliteitsvolle generische geneesmiddelen aan te bieden. De Zuid-Afrikaanse regering moet gebruik maken van dwanglicenties om ervoor te zorgen dat generische antiretrovirale geneesmiddelen in Zuid-Afrika geproduceerd en/of geïmporteerd kunnen worden."
Tijdens de persconferentie benadrukken de ngo's dat de overwinning in de rechtszaak met de farmaceutische multinationals (waarin deze de overheid ervan probeerden te weerhouden een wet toe te passen die een betere toegang tot medicijnen garandeert) voor Zuid-Afrika de deur had geopend om de toegang tot betaalbare geneesmiddelen te verbeteren. "De Zuid-Afrikaanse regering heeft waarschijnlijk internationale financiële hulp nodig om deze behandeling beschikbaar te maken, maar die nood zou aanzienlijk verminderen als de regering stappen onderneemt om die geneesmiddelen te gebruiken die momenteel het goedkoopst zijn op de wereldmarkt, terwijl de farmaceutische multinationals exorbitante prijzen voor hun geneesmiddelen blijven vragen," aldus Dan Mullins van Oxfam.
Ondanks de weigering van de regering om ARV-behandeling te verstrekken, bieden drie klinieken in Khayelitsha, gerund door AZG binnen de basisgezondheidscentra van de overheid, een uitgebreid dienstenpakket aan mensen met HIV/aids, inclusief ARV-behandeling. Tot op vandaag kregen 85 mensen een ARV-behandeling, 50 van hen met de Braziliaanse geneesmiddelen. Gebruik van generische ARV's maakt het mogelijk twee keer zo veel mensen te behandelen met hetzelfde budget. Zo dalen de kosten per patiënt per dag van 3,20 dollar tot 1,55 dollar.
"Ik ondervind persoonlijk de positieve effecten van het ARV-programma van AZG en ben naar Brazilië gegaan om generische geneesmiddelen op te halen, zodat meer mensen zoals ik toegang krijgen tot die geneesmiddelen," zegt Matthew Damane. "De overheid zou openlijk de doeltreffendheid van die geneesmiddelen moeten erkennen en ze in heel Zuid-Afrika beschikbaar maken."
"Ons project toont aan dat ARV-behandeling mogelijk is in achtergestelde gebieden, in tegenstelling tot de bewering dat arme Afrikanen niet in staat zijn deze behandeling met succes te volgen. Patiënten die in een kritieke toestand waren, keren nu terug naar hun normale leven," zei Dr. Eric Goemaere van AZG in Zuid-Afrika. "We hebben van nabij kunnen vaststellen dat deze geneesmiddelen hier in Zuid-Afrika veilig en doeltreffend genomen kunnen worden."
Niets houdt Zuid-Afrika tegen om de toegang tot de goedkoopst mogelijke geneesmiddelen, van farmaceutische bedrijven of van generische producenten, te verbeteren. Dat betekent dat de overheid zowel moet gebruikmaken van aanbiedingen van multinationals als bereid zijn om dwanglicenties te geven om toegang tot generische geneesmiddelen mogelijk te maken. Deze licenties kunnen worden gebruikt om de geneesmiddelen te importeren of lokaal te produceren en zijn een goede manier voor het stimuleren van concurrentie en dus een krachtig instrument voor het verlagen van prijzen.