Sociale media

  • NL
Open the menu

Geen veiligheid meer voor de inwoners van Mogadishu


Terwijl duizenden inwoners de Somalische hoofdstad Mogadishu ontvluchten, maakt Artsen Zonder Grenzen zich grote zorgen over de achtergebleven bevolking. Het geweld in Mogadishu neemt toe.

AZG is een van de weinige internationale medische hulporganisaties in de stad en dagelijks getuige van het toenemende geweld. Wie kon, heeft inmiddels de stad verlaten, maar het grootste deel van de bevolking heeft geen geld om uit Mogadishu te vertrekken of is te bang voor de onveiligheid buiten de stad. Mensen proberen naar andere delen van de stad te vluchten, maar er zijn nog nauwelijks veilige plekken.
“De mensen zijn doodsbang, maar kunnen niet anders dan wachten en hopen dat het geweld hen niet treft”, zegt Colin McIlreavy, landverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Somalië. “In Mogadishu zijn er geen veilige plekken meer.”
Door de grote onveiligheid zijn gewonden vaak afgesneden van medische hulp. Een aantal mensen dat ’s nachts gewond raakte door granaten of geweervuur is doodgebloed omdat het voor de familie te gevaarlijk was om hen naar een ziekenhuis of kliniek te brengen. Ook konden enkele Somalische medewerkers de kliniek niet bereiken omdat wegen waren afgesloten. Vluchtelingen uit een dichtbevolkte voorstad vlakbij de kliniek van AZG beschreven hoe gewapende mannen in een aantal straten huizen plunderden. In een aantal gevallen schoten ze ongewapende burgers neer.
De ontheemde mensen in Mogadishu zijn het meest kwetsbaar. In de hele stad bevinden zich geïmproviseerde kampen. De bewoners hebben meestal niet meer dan gescheurd doek en plastic zeil als beschutting, waardoor ze onbeschermd zijn voor kogels, mortiergranaten en bombardementen. Er zijn weinig mannen; vrouwen hebben de grootste moeite om voor hun kinderen te zorgen en lijden onder geweld en plundering. Afgelopen week behandelde AZG drie vrouwen die in de nacht ervoor waren verkracht door gewapende mannen.
Een groot aantal van de mensen die de stad kunnen ontvluchten doet dat, maar neemt daarbij grote risico’s. “Ik heb nog nooit zulke checkpoints meegemaakt als die tussen Mogadishu en Galcayo”, vertelde een vluchteling aan het team van AZG. “86 checkpoints waar ze geld vragen, over een afstand van 300 kilometer. Halverwege onze vlucht was ons geld op en namen ze alles wat we nog hadden.”
AZG probeert zo goed mogelijk gezondheidszorg en humanitaire hulp te blijven bieden aan de bevolking van Mogadishu. Maar de bevolking van de stad heeft meer nodig dan medische hulp – ze hebben veiligheid nodig. AZG roept alle strijdende partijen op af te zien van willekeurig geweld tegen de bevolking en het internationale humanitaire recht te respecteren.