Sociale media

  • NL
Open the menu

Geen toestemming om HIV/aidsproject te starten in Henan


Na een vier jaar durend gevecht voor toestemming om in de Chinese provincie Henan een aidsbehandelingsproject op te zetten, hebben de provinciale autoriteiten de deur voor AZG nu stevig gesloten. In Henan heeft HIV bijzonder veel slachtoffers gemaakt: vanaf halverwege de jaren tachtig tot midden de jaren negentig raakten hier heel veel arme boeren besmet door hun bloed te verkopen aan slecht functionerende commerciële bloedbanken.

“Sinds 2002 voerden we zes evaluaties uit in verscheidene districten van Henan”, aldus AZG-landverantwoordelijke Luc van Leemput. “Hoewel de regering van Henan ook zelf uit alle macht probeert de epidemie in te dammen als onderdeel van China’s nationale programma voor aidsbestrijding, is dit geen gemakkelijke zaak. Patiënten, lokale bestuurders en lokale gezondheidsfunctionarissen hebben ons al herhaaldelijk om hulp gevraagd.”
In de provincie Hubei, die aan het zuiden van Henan grenst, biedt het AZG-team in samenwerking met het Centrum voor Ziektecontrole van de stad Xiangfan HIV- patiënten een geïntegreerde behandeling en verzorging. Één vijfde van alle patiënten in dit project komt uit Henan en de vraag van mensen uit deze provincie naar opname in het programma is de afgelopen maanden enorm toegenomen.
“Het is voor ons allemaal erg frustrerend dat de provinciale autoriteiten ons niet in de gelegenheid stellen een soortgelijk centrum te openen in een van de zwaarst getroffen provincies in termen van HIV-infectie,” aldus Van Leemput. “Zeker voor onze artsen, die de patiënten uit Henan zien komen en in contact staan met hun collega's in die provincie, maar die de mensen die niet de mogelijkheid hebben naar Xiangfan te komen, deze behandeling en verzorging niet kunnen aanbieden. Wij hebben artsen en andere gezondheidswerkers getraind in een grootschalige aidsaanpak. Deze aanpak houdt rekening met de behoeften van de patiënten en stimuleert ze hun behandeling vol te houden. Maar we mogen deze aanpak dus niet naar de bevolking in Henan brengen. En dat terwijl juist zij haar zo dringend nodig heeft en zij ons voortdurend om hulp vraagt.”
AZG zet haar behandeling en verzorging voort in Xiangfan en Nanning, in de provincie Guangxi. Deze projecten gaan veel verder dan een zuiver technische aanpak. Patiënten krijgen niet alleen antiretrovirale geneesmiddelen toegediend ter bestrijding van opportunistische infecties zoals tuberculose of longontsteking; de projecten van AZG bieden patiënten én gemeenschap een omvangrijke verzorging, waaronder tests, individuele begeleiding, de samenstelling van zelfhulpgroepen en de verstrekking van informatie aan de families van patiënten, gezondheidswerkers en de gemeenschap in haar geheel. Eerder prezen de nationale gezondheidsautoriteiten de aanpak van AZG juist als voorbeeld van het soort verzorging dat de HIV-positieve bevolking van China nodig heeft.