Sociale media

  • NL
Open the menu

Evacuatie en terugkeer van AZG-teams na zware gevechten


Begin september zag AZG zich genoodzaakt om een aantal zones te evacueren als gevolg van de zware gevechten in de provincie Noord-Kivu.

De inwoners van Noord-Kivu, die voordien al bijna dagelijks te maken kregen met geweld, kwamen nog maar eens middenin een slagveld terecht.
AZG is getuige van een ernstige toename van de vijandelijkheden. Het gaat niet langer om geïsoleerde schermutselingen, maar om georganiseerde gevechten met zware wapens. Hoewel de Verenigde Naties in Noord-Kivu een vredesmacht ontplooide, blijkt de MONUC met zijn 14.000 blauwhelmen niet in staat om de vrede te bewaren.

Chirurgie en spoedhulp

AZG trok zijn teams volledig terug uit Nyanzale en Kabizo, en evacueerde een deel ervan uit het ziekenhuis van Rutshuru, waar een medisch en chirurgisch team achterbleef om gewonden en spoedgevallen te behandelen. In Mweso was het voor de teams onmogelijk om permanent aanwezig te blijven door de nabijheid van de frontlinie. 55 patiënten die de klok rond verzorgd moeten worden, zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Kitchanga. AZG blijft hulp verlenen in Kitchanga, Mweso, Masisi en Rutshuru.

250.000 mensen op de vlucht

De humanitaire toestand is zeer zorgwekkend. De gevechten hebben massale vluchtelingenstromen op gang gebracht. In drie dagen tijd sloegen naar schatting 250.000 mensen die op de as Katsiro-Butare in kampen verbleven, op de vlucht, samen met inwoners van de dorpen in dit gebied. Duizenden mensen vluchtten noordwaarts (naar Kayna, Kanyabayonga en verder). AZG stuurde een aantal van zijn teams terug naar Butembo om de situatie in deze zone op te volgen. Duizenden anderen vluchtten uit Kachuga en Mweso.
Waar mogelijk biedt AZG verhoogde medische en andere bijstand om de uitbraak van ziekten zoals cholera te voorkomen. De AZG-teams maken zich het meest zorgen over mensen die gevlucht zijn naar gebieden die door de gevechten afgesloten zijn.