Sociale media

  • NL
Open the menu

Escalerend geweld eist zware tol onder bevolking


AZG roept alle gewapende groepen in Port-au-Prince, Haïti, op de veiligheid van de burgers te respecteren en directe toegang tot medische noodhulp toe te staan.

Naar aanleiding van het toenemend aantal gewelddadige aanvallen die zich over steeds meer delen van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince verspreiden, roept Artsen Zonder Grenzen (AZG) de gewapende groeperingen in de stad op om de veiligheid van de burgers te respecteren en de gewonden van het conflict directe toegang tot medische noodhulp toe te staan. De organisatie vraagt de veiligheid van humanitaire hulpverleners te respecteren.

De afgelopen weken stelden de medische en chirurgische teams van AZG een alarmerende stijging vast van het aantal gewonden door gewelddaden. Zo werden er meer slachtoffers geteld met schot- en snijwonden, veroorzaakt door machetes. In december 2005 behandelde AZG meer dan 220 patiënten met schotwonden in twee instellingen – het St. Joseph’s traumacentrum in de wijk Turgeau en het Choscal-ziekenhuis in Cité Soleil. Dit aantal omvat de 26 personen met schotwonden die op 26 en 27 december in het Choscal-ziekenhuis werden verzorgd, en betekent een dramatische toename ten opzichte van de 147 slachtoffers van schietpartijen die in november 2005 in beide instellingen werden geholpen. Ongeveer de helft van alle patiënten van AZG die behandeld worden voor geweldgerelateerde verwondingen waren vrouwen, kinderen of bejaarden.
“Het is onaanvaardbaar dat zo veel burgers het slachtoffer zijn van deze recente golf van geweld”, zegt Ali Besnaci, verantwoordelijke voor het traumacentrum van AZG in het St. Joseph’s Hospital in het stadscentrum. “We krijgen patiënten binnen van St. Martin, Centre Ville, Martissant, Carrefour en andere wijken van Port-au-Prince. We behandelden net een 15 maanden oude baby en een 77-jarige man voor schotwonden.”
Sinds december 2004 hebben de medische en chirurgische teams van het St. Joseph’s bijna 2.500 slachtoffers van gewelddaden behandeld. 1.500 onder hen hadden schotwonden, 500 snijwonden veroorzaakt door machetes. In augustus 2005 opende AZG het Choscal-ziekenhuis en het Chapi-gezondheidscentrum in het hart van Cité Soleil. De eerste drie maanden voerde het personeel bijna 12.000 medische consultaties en 800 spoedinterventies uit. De eerste 10 dagen van januari behandelde AZG 47 slachtoffers van schietpartijen in haar faciliteiten in Cité Soleil.
Maandag 16 januari ontving AZG in het Choscal ziekenhuis nog 12 mensen die door kogels gewond waren, onder wie een klein jongetje van 11 maanden. Woensdag 18 januari om 22u kwamen drie kogels terecht in de pediatrische dienst van het ziekenhuis. Het AZG-team zag zich genoodzaakt alle gehospitaliseerde kinderen uit de dienst weg te halen. Een vierde kogel sloeg in in het kantoor van de landverantwoordelijke van AZG. Gelukkig is nog niemand in het ziekenhuis gewond geraa

“Collaterale schade”

Volgens de patiënten worden de burgers zowel met als zonder opzet beschoten door alle gewapende groepen in de stad.
“Verschillende groeperingen, waaronder Minustah (de stabilisatiemissie van de Verenigde Naties in Haïti), noemden de burgerslachtoffers ‘collaterale schade’” zegt Loris De Filippi, verantwoordelijke voor de programma’s van AZG in Cité Soleil. “Het is echter onaanvaardbaar dat elke dag zo veel mensenlevens verwoest worden in het kruisvuur.”
De situatie in Cité Soleil, een epicentrum van het wijdverspreide politiek gemotiveerde en criminele geweld, is vooral gevaarlijk voor hen die dringend medische hulp vereisen.
“Ons werk in Cité Soleil is onzeker - we weten nooit of we er de komende week zullen kunnen terugkeren”, zegt De Filippi. “Maar als we ons werk niet kunnen doen, zou een kwart miljoen mensen - de bevolking van een bescheiden Amerikaanse of Europese stad - maar erg weinig alternatieven voor gezondheidszorg hebben. Daarom vragen we eveneens respect en een garantie voor de veiligheid van de redders en de humanitaire werkers.”
Geschokt door het oplaaiende geweld in juni en juli 2005, stelde AZG een gelijkaardige vraag aan de gewapende groeperingen van de stad, om de veiligheid van de burgers te respecteren en ongehinderde toegang tot noodhulp te garanderen.
“De ondraaglijke situatie van vandaag vertoont veel gelijkenissen met afgelopen zomer. Daarom vrezen we dat het geweld alleen maar zal voortduren”, aldus Besnaci. “De mensen leven voortdurend in angst. We weten dat vele gewonden bang zijn of verhinderd worden de nodige behandeling te zoeken. En dat is gewoonweg onaanvaardbaar.”