Sociale media

  • NL
Open the menu

Ellendige levensomstandigheden voor seizoensarbeiders in Italië


Voor het zesde opeenvolgende jaar voorziet Artsen Zonder Grenzen medische hulp voor de migranten die als seizoensarbeiders komen werken in het zuiden van Italië. En voor het zesde opeenvolgende jaar vormen de leef- en werkomstandigheden een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de arbeiders.

Sinds midden augustus zijn duizenden migranten aangekomen in de Zuid-Italiaanse regio Puglia voor de jaarlijkse tomatenpluk. Dit jaar zag Artsen Zonder Grenzen meer dan 2.000 seizoensarbeiders in Foggia. Het merendeel van hen komt uit Afrika bezuiden de Sahara en beschikt niet over de nodige papieren. Ze leven in ellendige omstandigheden, in leegstaande huizen en kartonnen onderkomens, zonder gas of electriciteit.
“Vorig jaar hebben de regionale autoriteiten, op aandringen van Artsen Zonder Grenzen, een aantal maatregelen genomen om de levensomstandigheden te verbeteren, zoals de installatie van watertanks en latrines,” zegt Antonio Virgilio, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Italië. “Maar dat volstaat absoluut niet om aan de basisbehoeften te voldoen
Issa is twintig jaar en komt uit Ivoorkust. Ze is twee maanden in Italië en werkt op tomantenboerderijen in Puglia. “Als alles goed gaat verdien ik dertig euro per dag, maar ik heb niet elke dag werk. Ik leef in een krot, ik slaap op een matras op de vloer. Ik had niet gedacht dat ik zo’n zwaar leven zou hebben in Italië.”
De seizoensarbeiders kampen met beperkte toegang tot gezondheidszorg, ongeschikte onderkomens en uitbuiting op het werk. De gevolgen zijn te zien bij de medische consultaties van Artsen Zonder Grenzen. “De migranten worden ziek van de omstandigheden waarin ze moeten leven. Maag-darmklachten en pijn aan botten en spieren komen bijvoorbeeld vaak voor,” zegt Alvise Benelli, dokter voor Artsen Zonder Grenzen in Puglia.
Het team van Artsen Zonder Grenzen in Puglia biedt gratis medische en psychologische hulp aan de migrant-seizoensarbeiders, en helpt hen toegang krijgen tot de openbare medische dienstverlening.