Sociale media

  • NL
Open the menu

Eerste interventies aan de gang


AZG-projectcoördinator Filipe Ribero evalueerde de situatie op verschillende locaties waar ontheemden leven in Tbilisi en Gori. Op het terrein is er een scherp contrast tussen de massale toevloed van internationale hulp en de beperkte mogelijkheden – op dit moment – om hulp te bieden.

Wat is de huidige situatie in Georgië?
De toestand lijkt rustiger te worden. De burgerbevolking maakt zich echter zorgen dat de situatie slechts langzaam terug normaal zal worden. De recente confrontaties hebben angsten veroorzaakt die nog moeten wegebben. In het begin was de situatie in Georgië erg gespannen, wat de mogelijkheden om te werken bemoeilijkte. De voorbije twee dagen hebben we ons echter gemakkelijker kunnen verplaatsen.
We stellen vast dat grote aantallen hulporganisaties arriveren, hoewel onze eerste evaluaties op dit moment niet wijzen op acute noden. De Georgische gezondheidsstructuren houden stand, behandelen de gewonden. We staan klaar om indien nodig medicijnen te leveren.

Wat zijn de noden van de mensen die ontheemd zijn door het conflict?
We bezochten twee plaatsen in de buurt van Tbilisi waar zo’n 200 tot 500 mensen zijn samengestroomd. Ze zijn gehuisvest in openbare gebouwen, ze hebben geen water en beschikken niet over basisgoederen (jerry cans, hygiënemateriaal en kookgerei). We zullen mobiele teams inzetten om medische zorg te verstrekken. In en rond Tbilisi zouden een twintigtal van deze kampplaatsen zijn opgezet. De komende dagen zullen we deze bezoeken met een medisch team en basisgoederen uitdelen, zodat we onmiddellijk kunnen reageren op de vastgestelde noden.

Wat zag je in Gori?
De stad is verlaten. Het grootste deel van de burgerbevolking lijkt vertrokken. Tijdens het snelle bezoek gingen we naar het militair hospitaal, het enige ziekenhuis dat momenteel operationeel is in Gori. Er zijn heel weinig gewonde patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ze werden er gestabiliseerd en de meeste werden overgebracht naar Tbilisi. We wilden ook evaluaties uitvoeren in de dorpen rond Gori, maar het bleek onmogelijk om toegang te krijgen tot dit gebied. We willen terugkeren zodra de veiligheidssituatie het toelaat. Tegelijkertijd proberen we ook Zuid-Ossetië binnen te gaan om er de situatie te evalueren, maar deze zone blijft op dit moment ontoegankelijk voor alle hulporganisaties in Georgië.

Hoe staat het met onze programma’s voor gezondheidszorg aan patiënten met resistente tuberculose (MDR-TB)?
De twee programma’s in Georgië functioneren nog altijd. Een van beiden ligt in de autonome regio Abchazië. Ons team in Sukhumi blijft er ter plaatse en zet de behandeling van de 80 patiënten in het programma verder. In Zugdidi (Georgië) zijn de AZG-vrijwilligers die op vraag van de Georgische autoriteiten geëvacueerd werden uit de stad, opnieuw teruggekeerd. Het lijkt er echter op dat een aantal van de 120 patiënten in het programma niet zijn teruggekeerd naar de gezondheidscentra voor hun behandeling. Aangezien MDR-TB een zeer besmettelijke ziekte is, betekenen ze een risico voor hun omgeving.