Sociale media

Open the menu

Een week in Jemen

gsjdi

Het conflict in Jemen gaat zijn vierde jaar in. Wij volgden een week lang onze teams in verschillende ziekenhuizen en projecten die we in het land beheren of ondersteunen. Een unieke blik op een land in crisis, de mensen die erin trachten te overleven en het werk dat onze teams verrichten.

Maandag: “Een ziekenhuis voor moeder en kind”

"Vorige maand kwamen 10 kinderen bij ons binnen op de dienst. Allemaal waren ze overleden bij aankomst. Minstens vier daarvan als gevolg van de lange reis hierheen.”

Dinsdag: “Epidemieën”

De ineenstorting van het gezondheidssysteem in Jemen heeft geleid tot uitbraken van te voorkomen ziekten zoals cholera, difterie en mazelen.

Woensdag: “Oorlogsslachtoffers”

Tussen maart 2015 en oktober 2018 behandelde Artsen Zonder Grenzen meer dan 91.000 oorlogsslachtoffers in het land. Daaronder ook vele burgers. Zij zitten gevangen aan de frontlinie.

Donderdag: “Jemenitisch personeel in gevaar”

“Ik heb collega’s die zijn neergeschoten. Bij hen thuis of aan de frontlinie. Ik heb collega’s wiens familieleden zijn betrokken in de oorlog. Maar elke dag komen zij werken, om de gemeenschap van dienst te zijn.”

Vrijdag: “Aanvaard door de bevolking”

Een van de redenen waardoor Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten in Jemen kan blijven uitoefenen, is de aanvaarding van onze teams binnen de gemeenschap.

Zaterdag: “We krijgen enkel nog noodgevallen binnen”

Het staatsziekenhuis in Ad Dhale was het enige ziekenhuis in de hele regio dat gratis medische zorg verleende aan Jemenieten. Door het ontbreken van operationele ziekenhuizen en medisch personeel lopen duizenden mensen verder risico op overlijden en ernstige ziekte.

Zondag: "Te ver"

Veel Jemenieten moeten heel ver, te ver reizen om toegang te krijgen tot gratis gezondheidszorg. De hoge brandstofprijzen en de lange afstand maken zo basiszorg ontoegankelijk voor grote delen van de bevolking.

Vier jaar Artsen Zonder Grenzen in Jemen

Artsen Zonder Grenzen werkt in 12 ziekenhuizen en gezondheidscentra in het hele land en biedt ondersteuning aan meer dan 20 ziekenhuizen of gezondheidscentra in 11 provincies: Abyan, Aden, Amran, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Lahj, Saada, Sana'a, Shabwah en Taiz.

Tussen maart 2015 en oktober 2018 werden:

• 973.095 patiënten behandeld op de spoeddiensten

• 76.436 chirurgische ingrepen uitgevoerd

• 4760 ton medische benodigdheden en apparatuur verzonden naar Jemen

• 64.032 geboortes bijgestaan

• 34.189 kinderen opgenomen op de kinderafdelingen

• 14.370 patiënten met ondervoeding behandeld

• 114.646 vermoedelijke gevallen van cholera behandeld

• 14.130 gevallen van malaria behandeld