Sociale media

  • NL
Open the menu

Een strijd voor gezondheid op twee fronten


Ieder jaar sterven 1,7 miljoen mensen aan tuberculose en ontwikkelen 9 miljoen mensen de open variant van de ziekte. Tuberculose is een van de voornaamste doodsoorzaken voor mensen met hiv/aids. Voor mensen die besmet zijn is er nauwelijks een behandeling.

Ieder jaar sterven 1,7 miljoen mensen aan tuberculose en ontwikkelen 9 miljoen mensen de open variant van de ziekte. Het aantal gevallen van tb in landen met een hoog aantal hiv-patiënten neemt toe, vooral in zuidelijk Afrika, waar de hoogste percentages hiv voorkomen. Tuberculose is een van de voornaamste doodsoorzaken voor mensen met hiv/aids. Ongeveer een derde van de 33 miljoen mensen met hiv/aids hebben niet-besmettelijke tb.

Voor mensen die besmet zijn met zowel hiv/aids als tuberculose is er nauwelijks een behandeling, omdat de goede diagnostische methoden ontbreken en de behandeling van patiënten met beide ziekten gecompliceerd is. De standaard test – het bekijken van sputum onder een microscoop – werd al een eeuw geleden ontwikkeld. Deze test kan geen tuberculose vaststellen bij mensen die seropositief zijn. Tests op basis van snelle kweekmethoden vinden meer patiënten, maar zijn erg complex om uit te voeren. De bestaande behandeling voor tb is achterhaald en gecompliceerd en niet aangepast aan de specifieke problemen van patiënten met een co-infectie.
Artsen Zonder Grenzen roept op tot een sterke uitbreiding van onderzoek en ontwikkeling van diagnostische mogelijkheden, vaccins en medicijnen voor tuberculose. Zo’n 2 miljard dollar per jaar moet jaarlijks worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe manieren om tuberculose te bestrijden, maar in 2006 werd maar 429 miljoen dollar besteed.