Sociale media

  • NL
Open the menu

Een kwart van de illegale immigranten die AZG verzorgt is slachtoffer van geweld


Een kwart van de illegale immigranten uit zwart Afrika die door AZG aan de grens tussen Marokko en Spanje worden verzorgd, werd het slachtoffer van geweldplegingen. AZG is al sinds begin 2003 begaan met dit fenomeen van immigratie vanuit Marokko. De organisatie stelt vast dat de toenemende migratie gepaard gaat met een escalatie van geweld bij de toepassing van de controlemaatregelen.

Gedurende haar 27 maanden aanwezigheid werden gedetailleerde medische gegevens en getuigenissen verzameld, op basis waarvan de organisatie constateert dat bijna 25% van de medische consulten tussen april 2003 en augustus 2005 niets te maken heeft met aandoeningen die veroorzaakt worden door de zorgelijke levensomstandigheden waarin de immigranten verblijven, maar door directe of indirecte gewelddaden. Op een totaal van 10.232 medische consulten, zijn er 2.544 te wijten aan geweld.
Volgens de verklaringen van de immigranten die bij AZG terechtkomen tengevolge van het geweld, wordt 44% van de gevallen gepleegd door de Marokkaanse politiediensten, 17 % door bendes misdadigers, 18% door de Spaanse ordediensten en 12% door de maffia of mensenhandelaars. 2% van het geweld volgt uit schermutselingen tussen de immigranten en 7% is eerder incidenteel. De slachtoffers vertonen verwondingen gaande van zware letsels – doordat ze vallen van de scheidingshekken die de grens vormen of op de vlucht gaan voor de Marokkaanse veiligheidsdiensten – over typische brandwonden van sigaretten of hondenbeten tot kogelwonden. Er werden eveneens overlijdens geregistreerd.
AZG geeft uiting aan haar consternatie over dergelijke feiten en benadrukt dat geweldplegingen en vernederende handelingen het lijden en de marginalisatie van personen die, op zoek naar een beter leven, al blootgesteld worden aan extreem hachelijke, en vaak onmenselijke levensomstandigheden, alleen maar doen toenemen.
Door middel van haar medische en humanitaire activiteiten en in samenwerking met de Marokkaanse gezondheidsdiensten, tracht AZG de levensomstandigheden van deze uiterst kwetsbare immigranten te verbeteren. Momenteel concentreren onze activiteiten zich op het noorden van Marokko, in de regio’s Tanger, Nador en Oujda.