Sociale media

  • NL
Open the menu

Duizenden Rwandese vluchtelingen met geweld naar hun land gerepatrieerd


Duizenden Rwandese vluchtelingen die in kampen woonden in het noorden van Burundi zijn op nauwelijks enkele uren tijd door de Rwandese en Burundese autoriteiten gerepatrieerd. De zowat 8.000 vluchtelingen van het transitkamp van Songore en ongeveer 2.000 anderen die onderdak hadden gevonden in andere kampen, zijn met geweld naar Rwanda teruggebracht. Het AZG-team kreeg geen toelating om het kamp binnen te gaan, en moest dus machteloos toekijken.

Het AZG-team zal nu meerdere plaatsen langs de grens bezoeken, en controleren of er zich nog vluchtelingen in Burundi bevinden, zodat we ze de nodige hulp kunnen bieden. AZG blijft ook de behandeling voortzetten van elf Rwandese vluchtelingen die werden opgenomen in het ziekenhuis van Kiremba, in Burundi.
Sinds maandag werd het medische personeel van AZG de toegang tot het kamp van Songore geweigerd. Het gezondheidscentrum van AZG in het kamp werd bewaakt door Burundese soldaten, die de medische teams verboden binnen te gaan, waardoor de kampbevolking alle medische zorg werd ontzegd. Tot dan, verzorgde AZG meer dan 100 medische consultaties per dag in Songore.
Zaterdag verklaarden zowel Rwanda als Burundi de vluchtelingen in Songore tot "illegale immigranten", ondanks hun verzoek tot asiel. Hulpverleners van AZG getuigen dat sinds zondag al duizenden vluchtelingen op trucks zijn gezet en onder militaire begeleiding naar een onbekende locatie zijn getransporteerd, vermoedelijk terug naar Rwanda.
“Door de repatriëring van deze mensen naar Rwanda, kan AZG niet langer instaan voor de medische zorg. We maken ons zorgen over de mensen die bij ons onder behandeling waren. De voorbije dagen hebben we de meest kritieke patiënten van onze gezondheidspost overgebracht naar nabijgelegen ziekenhuizen. Zij zijn vandaag van hun families gescheiden, omdat die terug naar Rwanda werden overgebracht”, zegt Michiel Hofman, operationeel directeur van AZG, “Volgens ons is dit een gedwongen repatriatie en wordt mensen het recht ontnomen asiel aan te vragen.”
Bijna 8.000 Rwandezen ontvluchtten afgelopen maand hun land. Sinds 29 mei hebben de Burundese autoriteiten de vluchtelingen in een transitkamp gehuisvest, ongeveer 20 kilometer van de grens met Rwanda.