Sociale media

 • NL
Open the menu

De situatie in Malawi en Zimbabwe na de cycloon Idai

Ook in Malawi en Zimbabwe, beide buurlanden van Mozambique, heeft cycloon Idai ernstige schade aangericht. In Malawi, heeft de cycloon tijdens haar passage de extreem zware regens in de districten Chikwawa en Nsanje nog versterkt, met zware overstromingen tot gevolg. En ook in Chimanimani, een klein district in Zimbabwe van ongeveer 30.000 mensen, haalde Idai verwoestend uit.

Chimanimani kan enkel worden bereikt per helikopter. De invalswegen naar het district zijn allemaal onderbroken of ondergelopen. © AZG, maart 2019.
Chimanimani kan enkel worden bereikt per helikopter. De invalswegen naar het district zijn allemaal onderbroken of ondergelopen. © AZG, maart 2019.

Overstromingen in Malawi

In Malawi, een buurland van Mozambique heeft de cycloon Idai tijdens haar passage de extreem zware regens in de districten Chikwawa en Nsanje nog verergerd, met zware overstromingen tot gevolg. Ongeveer 16.000 gezinnen werden bij de overstromingen getroffen.

Update 25 maart:

De regens zijn grotendeels gestopt en de toegang tot de overstroomde gebieden wordt steeds beter, maar sommige delen blijven onder water staan of zijn afgesloten. Het blijft zeer moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van de medische noden.

 • een groot aantal huizen is ingestort. Duizenden mensen  verblijven in geïmproviseerde kampen, scholen en kerken.
 • de impact op de voedselvoorziening is enorm, met grote verwoestingen van landbouwgewassen en veestapels. Geschat wordt dat 50% van de gewassen in het gebied verloren zijn.
 • er is terug elektriciteit in het district Makhanga.
Onze teams verdelen hygiënekits. © AZG, maart 2019.
Onze teams verdelen hygiënekits. © AZG, maart 2019.

De respons van onze teams ter plaatste, update 25 maart:

Een noodhulpteam van 18 medewerkers ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid. We bieden basiszorg, sanitatie en distribueren hygiënekits.

 • tot nu toe hebben onze teams nog geen acute medische behoeften ontdekt, maar we maken ons zorgen over de vele mensen die chronische medicatie gebruiken, zoals bv tuberculose en hiv-patiënten.
 • in het gezondheidscentrum van Makhanga is het personeel van het ministerie van Volksgezondheid nog steeds niet terug aan het werk, dus blijft Artsen Zonder Grenzen zorgen voor de primaire gezondheidszorg met ongeveer 150 consultaties per dag.
 • tot op heden zijn er geen meldingen van door water overgebrachte ziekten. We hebben waterbronnen schoongemaakt, de kwaliteit van het water getest om de toegang tot schoon water te garanderen,  latrines, douches en shelters gebouwd.
 • bij meer dan 2.000 gezinnen hebben we hygiënekits verspreid en hen geïnformeerd over het belang van een goede hygiëne en veilige waterpraktijken.  
 • we bouwen een basiseenheid voor de behandeling van cholera  en geven training.

Ook Zimbabwe werd getroffen door cycloon Idai

In Chimanimani, een klein district van ongeveer 30.000 mensen in provincie Manicaland, passeerde de  cycloon op 15 maart. Volgens de laatste cijfers heeft de cycloon in totaal 154 doden, 162 gewonden, bijna 5.000 ontheemden geëist.

Onze teams moeten de getroffen gemeenschappen te voet proberen bereiken. © AZG, maart 2019.
Onze teams moeten de getroffen gemeenschappen te voet proberen bereiken. © AZG, maart 2019.

De respons van onze teams, update 25 maart:

 • we proberen zoveel mogelijk gezondheidscentra te bereiken om de medische noden in kaart te brengen en medicijnen uit te delen.
 • de meeste wegen zijn nog steeds afgesloten. Onze teams bereiken de gemeenschappen te voet.
 • de grootste noden die we tot dusver zien zijn het behandelen van trauma's, het bijvullen van antiretrovirale behandelingen voor hiv-patiënten en medicijnen voor chronische ziekten.