Sociale media

  • NL
Open the menu

De lage drempel van geweld


Het project van Artsen Zonder Grenzen in de regio Galgaduud in Somalië, zorgt voor gratis levensreddende operaties. Het levert eveneens een verontrustende kijk op de mate van het dagelijkse geweld in Somalië.

Het Istarlin Hospital is een van de weinige gezondheidsinstellingen in Somalië die kwaliteitschirurgie uitvoeren. Patiënten met schotwonden komen zowel uit Galgaduud als uit andere streken naar hier om te worden geopereerd. Sommigen reizen wel 200 kilometer om het ziekenhuis te bereiken.
Begin 2006 nam AZG de verantwoordelijkheid voor het Istarlin Ziekenhuis in de stad Guri El over. Sindsdien is 21% van de opnames in het ziekenhuis het gevolg van geweldplegingen. Veel van de bedden worden bezet door patiënten met verontrustend gelijkaardige verhal

Schotwonden

Abdinaser Hashi komt uit Beletweyn, zo’n 100 kilometer ten zuiden van Guri El. Hij ligt op zijn buik in bed. Hij verblijft nu al een maand in het Istarlin, nadat hij door een onbekende in de onderrug werd geschoten. “Ik heb geen idee waarom hij op me schoot”, zegt Abdinaser.
Een andere jonge man, Ahmed al Faray, vertelt dat hij met een vrachtwagen op reis was, toen gewapende mannen zijn voertuig dwongen te stoppen om de passagiers te beroven. Ahmed werd in de linkerarm geschoten. Hij werd geopereerd en herstelt nu in het ziekenhuis.
Hassan Aden Noor komt uit de regio Hiiran. Hij werd 20 dagen geleden in het ziekenhuis opgenomen. Zijn buik is bedekt met verbanden. “Ik werd door overvallers in de buik geschoten,” vertelt hij ons.
“Dit soort verhalen horen we vaak,” zegt Abbas Hassan Warsane, chirurg voor AZG. “We kunnen de meeste slachtoffers met schotwonden helpen, maar we weten niet hoeveel er aan hun verwondingen overlijden voordat ze hier geraken.”

Dodelijke val

Een van de eerste patiënten in het ziekenhuis na de komst van AZG in Guri El, was een jongen uit Abudwaaqn nabij de grens met Ethiopië. “Hij kwam hier aan met ernstige verwondingen veroorzaakt door een granaat”, aldus AZG-verpleegster Bianca Tolboom.
Samen met twee vrienden had hij een winkel bestolen. De eigenares plaatste daarop een horloge op een lap stof. Hieronder verborg ze een granaat. “Zijn beide vrienden kwamen om bij de explosie”, vervolgt Bianca. “Na twee maanden en drie operaties, konden we de jongen eindelijk naar huis sturen.”

Roep om aandacht

Veelvuldige piraterij voor de kust van Somalië heeft de aandacht van de internationale media getrokken, net als de honderden doden na de gevechten in de hoofdstad Mogadishu. Het dagelijkse geweld dat de Somaliërs ondergaan, is misschien minder spectaculair, maar daarom niet minder ernstig.
“Na 15 jaar wetteloosheid en burgeroorlog, zijn de overlevingsinstincten teruggebracht tot een wreed niveau”, zegt AZG-landverantwoordelijke David Michalski. “Dat is de realiteit waarmee de mensen hier gedwongen zijn te leven.”