Sociale media

  • NL
Open the menu

De bevolking van Pweto in gevaar


De bevolking van de stad Pweto, in de Katanga provincie, wordt ernstig bedreigd door de hevige onrust en oorlog, nog verergerd door een belangrijke cholera- epidemie. Omwille van de gevechten zijn de voorbije dagen duizenden mensen op de vlucht geslagen in de richting van Zambië en is de stad ontoegankelijk geworden voor de teams van Artsen Zonder Grenzen.

De stad Pweto is overbevolkt, als gevolg van de oorlog die in de Democratische Republiek Congo woedt. De bevolking is er verdrievoudigd door de komst van oorlogs-ontheemden en militairen. De medische infrastructuur is ontoereikend. Sinds het begin van dit jaar stierven ongeveer 150 personen aan cholera en werden meer dan 1.800 cholera gevallen geregistreerd.
De cholerie-epidemie woedt eveneens in andere streken van de Katanga provincie waar in totaal meer dan 4.700 gevallen en 360 doden worden geteld. Cholera gevallen worden ook waargenomen aan de andere zijde van de grens met Zambië.
Na vele maanden ontoegankelijkheid, had Artsen Zonder Grenzen in november. uiteindelijk de nodige toelatingen verkregen van de Katangese autoriteiten om in Pweto centra voor de behandeling en preventie van cholera op te zetten. Deze werkzaamheden moesten wegens de heropflakkering van de gevechten gestaakt worden. Zelfs wanneer de rust hersteld zal zijn zal de bevolking van Pweto niet onmiddellijk beroep kunnen doen op de nodige medische infrastructuur om de epidemie in te dijken.
De activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in de gezondheidszones van Kilwa en Kasenga werden niet onderbroken. Ongeveer 3.300 ontheemden die de oorlog ontvluchtten worden er verzorgd. Deze waren oorspronkelijk bewoners van Pepe en Moba die, na een vlucht via Zambië, terug in de DR Congo belandden.
Artsen Zonder Grenzen is zeer ongerust over de fragiele toestand waarin de bevolking van Pweto verkeert en over haar onmogelijkheid om beroep te kunnen doen op de nodige medische infrastructuur.