Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera verspreidt zich naar platteland


De VN meldde dat het aantal slachtoffers op 6 januari sterk piekte: 1.080 nieuwe gevallen, waarvan 19 doden. De dag voordien werden 675 nieuwe gevallen genoteerd, waarvan 59 doden. Toch stelt Artsen Zonder Grenzen een algemene daling van het aantal gevallen vast.

Algemene situatie

De organisatie registreerde tot op vandaag naar schatting ruim 16.000 mogelijke gevallen van cholera. Het aantal nieuwe gevallen lijkt af te nemen, maar Artsen Zonder Grenzen komt nog steeds nieuwe gevallen tegen. Bepaalde regio’s zijn nog altijd onrustwekkend.
Cholera trekt van de grotere steden naar districtssteden en kleinere steden, waardoor er veel nieuwe, vaak landelijke regio's getroffen worden. De behandeling van deze gevallen is een grotere uitdaging, omdat de hulpmiddelen moeten verspreid worden. Bovendien is in heel wat gebieden het regenseizoen volop aan de gang.
Mobiele teams van Artsen Zonder Grenzen zullen snelle bijstand blijven leveren aan de faciliteiten van de Ministeries van Volksgezondheid en zullen zich toeleggen op de sites die dagelijks met meer dan 10 gevallen te maken krijgen. De organisatie blijft focussen op de behandeling en een betere controle van de epidemie.

Situatie in de regio’s

Het aantal patiënten in de cholerabehandelingscentra in Harare blijft aanzienlijk, maar de situatie stabiliseert zich. Artsen Zonder Grenzen ziet minder dan 50 nieuwe gevallen per dag. De grote meerderheid van de patiënten komt nog steeds uit dezelfde vier dichtbevolkte buitenwijken Budiriro, Glen View, Mbare en Glen Norah. Het aantal gevallen uit andere wijken stijgt echter. Er werd overeengekomen om in Hopely Farm een centrum voor de behandeling van cholera te openen.
De situatie in Masvingo en Manicaland is rustig en het aantal gevallen blijft afnemen, maar de situatie in bepaalde gebieden, zoals de steden Mutare en Masvingo, blijft zorgwekkend. In Glendale, Mashonland Central, heerst een waterschaarste. Als er niets aan gedaan wordt, is daar een nieuwe grootschalige uitbraak, zoals er half december één in Chegutu was, mogelijk. Daarom zal Artsen Zonder Grenzen deze week in Mashonland Central een analyse uitvoeren. In Chegutu en Beitbridge neemt het aantal gevallen in het algemeen af, al was er de laatste dagen een lichte stijging omdat de mensen rond de feestdagen veel rondreizen.
De WGO maakte melding van zestien gevallen in Matabeleland North. Ook in Victoria Falls in Zambia zijn er gevallen gesignaleerd. Een mobiel team zal de situatie in deze regio's analyseren.