Cholera-epidemie in Haïti nog lang niet voorbij
Elk departement in het hele land is nu getroffen. De voorbije week zag AZG elke dag meer dan 1.850 patiënten in de cholerabehandelcentra waar ze werkt.
In de regio Artibonite, de haard van de epidemie, heeft het aantal nieuwe patiënten zich gestabiliseerd. Maar in het noorden en het zuiden het land verpreidt cholera zich nog steeds.
De sterftegraad blijft lager dan twee procent, maar Artsen Zonder Grenzen blijft zich inspannen om mensen te sensibiliseren over de ziekte, de oorzaken en de behandeling, zeker in gebieden waar de epidemie nog maar pas is uitgebroken. Dat moet helpen om de mensen de ziekte te doen begrijpen en zo de verspreiding ervan tegen te gaan;
“Op plaatsen waar we effeciënt hebben communiceren met de bevolking zien we dat het aantal nieuwe gevallen zich kan stabiliseren of zelfs kan afnemen,” zegt Delphine Chedorge, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Haïti. “Het is een cruciaal onderdeel van de hulpverlening. De mensen weten nu wat hen overkomt, wat ze kunnen doen als ze zien dat iemand ziek wordt en hoe ze kunnen vermijden zelf ziek te worden.”
“Het is niet vreemd dat mensen bang zijn voor cholera als de ziekte voor het eerst opdruikt. Het is daarom belangrijk dat we goed uitleggen dat een cholerabehandelingscentrum in hun buurt geen gevaar inhoudt, maar juist helpt om de ziekte af te remmen en besmettingen kan voorkomen.”
Artsen Zonder Grenzen werkt in 47 centra in heel Haïti. Op plaatsen waar de epidemie nog maar recent doorbrak, zullen nieuwe centra geopend worden. Dat zal onder meer het geval zijn in de zuidelijke steden Les Cayes en Jeremie.
In totaal zijn meer dan 4.000 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen aan de slag in Haïti om de cholera-epidemie te bestrijden. Sinds het begin van uitbraak hebben ze zo’n 75.000 patiënten verzorgd, waarvan 13.000 de laatste week.