Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera-epidemie dreigt


In de Tsjaadische hoofdstad N'djamena zijn er tussen 25 juni en 8 juli al 176 gevallen van cholera geteld. Van hen zijn inmiddels 11 mensen overleden. Artsen Zonder Grenzen wil de epidemie een halt toe roepen door de bevolking te sensibiliseren op het vlak van hygiëne en door de zieken te verzorgen. Snel ingrijpen is noodzakelijk omdat cholera zich enorm snel verspreidt. N'djamena is een stad met 800.000 inwoners.

De eerste gevallen werden geregistreerd in twee naast elkaar gelegen wijken in N'djamena: Amriguébé en Diguel. Daarna verspreidde de ziekte zich over nog vier andere wijken en ze zou nu ook al buiten de stad zijn ontdekt. Artsen Zonder Grenzen heeft inmiddels vier behandelingscentra voor cholera geopend in N'djamena. In elk centrum zijn twintig bedden beschikbaar, waar de zieken verzorgd worden.
Omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, werkt AZG ook in het zuiden van Tsjaad, in de provincies Mayo-Kebbi, Logone-Oriental en Moyen-Chari, aan de preventie van cholera. Daar deelt de organisatie een chlooroplossing uit (die de microbe doodt) en maakt er de bevolking bewust van de noodzaak van persoonlijke hygiëne en van een propere omgeving.
De laatste cholera-epidemie in Tsjaad vond plaats in 1998. Toen kregen meer dan 6.000 mensen de ziekte. Meer dan 450 mensen stierven.