Sociale media

  • NL
Open the menu

Cholera-epidemie


Sinds 17 juni stellen onze medische teams in Burundi vast dat cholera zich onder de bevolking verspreidt. Op 22 juli had AZG in totaal 359 bevestigde gevallen behandeld. Tot nu toe kwamen 5 mensen om. De meeste patiënten zijn ontheemden uit ruraal Bujumbura, vooral van het district Gihosha. Zij worden behandeld in de geïsoleerde zaal van het cholerabehandelingscentrum van AZG in Kamenge (een ander ruraal district van Bujumbura), waar de verpleegcapaciteit werd opgevoerd tot 100 bedden.

"Onze medische teams behandelen de patiënten in Bujumbura. Tegelijk volgen we de situatie op andere locaties zoals Bubanza of Cibitoke, waar eveneens verdachte gevallen werden gemeld. We zijn bereid onze bijstand uit te breiden als dat nodig zou zijn," aldus Stéphan Goetghebeur, landelijk coördinator in Burundi.
Tot nu toe installeerde AZG twee waterdistributiezakken in de meest getroffen gebieden voor een totaal van 30.000 liter drinkwater en werden er jerrycans met zeep onder de bevolking verdeeld. Sinds 25 juni lanceerde AZG ook een hygiëneprocedure voor alle nieuwe zieken. Dat gaat gepaard met de screening van mogelijke gevallen in de nabije omgeving van de patiënt en de ontsmetting met een chlooroplossing van zijn/haar huis, met bijzondere aandacht voor de douche, het toilet en het keukengerei.
"De preventiemaatregelen hebben de epidemie tot nu toe niet kunnen uitroeien. Deze cholera-uitbraak houdt rechtstreeks verband met de waterverdeling. Los van de reeds in juni vastgestelde gevallen, kwam er een toename van het aantal patiënten na de onderbreking van de watervoorziening op 9 juli in Bujumbura," zo vertelt Goetghebeur. "De maatregelen die sindsdien werden genomen om drinkwater te leveren aan de bevolking, moeten AZG in staat stellen om de epidemie in te dijken."
De meeste mensen die in het behandelingscentrum toekomen, vertonen ernstige of matige uitdrogingsverschijnselen en lijden aan diarree en braken. Zij worden gerehydrateerd en wanneer nodig met antibiotica behandeld. AZG coördineert momenteel de medische interventie in de strijd tegen cholera, houdt dagelijks de OCHA-vertegenwoordiger (Bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken) op de hoogte en staat in verbinding met het ministerie van Volksgezondheid, de waterautoriteiten, ECHO en andere hulporganisaties die in het land aanwezig zi

Ook meningitis

De voorbije dagen werden 18 verdachte gevallen van meningitis geregistreerd in de provincie Ngozi, zo'n 126 kilometer ten noordoosten van Bujumbura. Indien deze verdachte gevallen bevestigd worden, zal AZG haar medisch team op het terrein voorstellen om beide epidemieën een halt toe te roepen.
Cholera verspreidt zich in Burundi op een moment van toenemende politieke spanning, met geregeld gevechten tussen rebellen en het leger op tal van plaatsen. Als gevolg van dat conflict moet de bevolking in een groot deel van ruraal Burundi herhaaldelijk op de vlucht.