Sociale media

  • NL
Open the menu

Cargo met veldhospitaal AZG krijgt geen toestemming voor landing in Port-au-Prince


Artsen Zonder Grenzen dringt erop aan dat haar hulpvluchten met cruciaal medisch en chirurgisch materiaal toestemming krijgen te landen in Port-au-Prince, Haïti. Duizenden gewonden wachten in de stad op spoedeisende operaties. Hulpvluchten die levensreddende apparatuur en medische staf transporteren, moeten prioriteit krijgen.

Een vliegtuig van Artsen Zonder Grenzen met een chirurgisch veldhospitaal mocht vandaag niet in Port-au-Prince landen, ondanks garanties van de Verenigde Naties en het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten. Het vliegtuig werd omgeleid naar Samana in de Dominicaanse Republiek. Alle materialen zijn nu per vrachtwagen onderweg uit Samana. Dit heeft de aankomst van het veldhospitaal met 24 uur vertraagd.
Een tweede vliegtuig van Artsen Zonder Grenzen moet vandaag volgens planning om tien uur 's ochtends lokale tijd landen. Het vervoert aanvullende levensreddende medische materialen en de rest van de apparatuur van het veldhospitaal. Als dit vliegtuig ook omgeleid wordt, zal het opzetten van veldhospitaal nog verder vertraagd worden, terwijl duizenden gewonden dringend levensreddende hulp nodig hebben.
Het opblaasbare veldhospitaal heeft twee operatiezalen, een intensive care unit, een capaciteit van 100 bedden, een eerste hulpafdeling en alle noodzakelijke apparatuur voor sterilisatie van medische materialen.
Teams van Artsen Zonder Grenzen werken op dit moment 24 uur per dag in vijf verschillende ziekenhuizen in Port-au-Prince. Ze hebben de beschikking over slechts twee volledig functionerende operatiekamers. Vanwege de enorme toestroom van gewonden en gebrek aan functionerende medische voorzieningen is de derde geïmproviseerde operatiekamer voor kleinere ingrepen ingericht.