Sociale media

  • NL
Open the menu

Cargo met 27 ton hulpgoederen aan boord geland


Gisteren landde in Arequipa de cargo van Artsen Zonder Grenzen (AZG) met 27 ton hulpgoederen aan boord. De cargo vertrok woensdagavond vanuit Amsterdam. Vrijwilligers van AZG werken op dit ogenblik in de departementen Arequipa, Moquegua en Tacna. Ze helpen daar de slachtoffers van de aardbeving van vorige zaterdag. De teams bestaan uit medici en specialisten in water en sanitaire voorzieningen, en richten zich vooral op de meest dringende noden, zowel in de landelijke gebieden als in de meest getroffen steden.

Het toestel dat gisteren landde heeft medicijnen meegebracht, medisch materiaal, tenten, plastic bekleding, dekens en materiaal voor water en sanitaire voorzieningen. Een verpleegster, een logistieker en een specialist inzake water en sanitair zijn ook meegevlogen ter versterking van de al ter plaatse zijnde teams.
"In de kleine gemeenschappen zijn de huizen van steenklei in elkaar gestort, en de mensen wonen op straat, zonder dak boven het hoofd en zonder toegang tot drinkbaar water", zegt Peter Meurrens, de medische coordinator van het team in Moquegua. "Zo'n situatie kan leiden tot een toename van acute ademhalingsinfecties en diarreeziekten in de komende dagen".
De getroffen bevolking ervaart ook psychologische problemen, zoals angst, benauwdheid of droefheid, normale reacties na een natuurramp. Om meer ernstige post-traumatische stresssyndromen te vermijden, beginnen de psychologen van AZG met een ondersteuningsprogramma. "We zullen een netwerk van medisch personeel en leraars opleiden, zodat de mensen zich gesteund voelen en de situatie kunnen leren aanvaarden", legt Barbara Laumont uit, coordinatrice van het psychologische programma.
Op het ogenblik van de aardbeving, was AZG al actief in Peru met verschillende medische programma's. In Satipo, heeft AZG een project dat de diagnose en behandeling van leishmaniasis wil verbeteren. In Lima werkt AZG aan verschillende aids-preventie en -behandelingsprogramma's. Eind deze maand beëindigt AZG een project voor een betere toegang tot gezondheidszorg voor de inheemse en mestizo bevolking, die langs de Ucayali rivier wonen in de Pucallpa regio. Het project heeft zes jaar geduurd.