Sociale media

Open the menu

Brandstoftekort in Haïti: de medische zorg komt in gevaar

In Haïti heerst momenteel een groot brandstoftekort. Omdat ook het elektriciteitsnetwerk in het land is verstoord, werken veel medische voorzieningen met generatoren op brandstof. Ziekenhuizen en zorgcentra – zowel privé als publiek – over heel het land functioneren door het brandstoftekort niet naar behoren.  We roepen de autoriteiten op om snelle maatregelen te treffen en de levering van brandstof aan gezondheidsstructuren te vergemakkelijken.

We behandelen enkel nog noodgevallen in Tabarre

Ook ons traumaziekenhuis in Tabarre, een buitenwijk van hoofdstad Port-au-Prince, is door het tekort getroffen. We moeten het aantal patiënten dat we kunnen opnemen beperken; momenteel kunnen we enkel levensbedreigende noodgevallen behandelen. In Turgeau, een andere wijk in Port-au-Prince, bemannen we een noodcentrale. Daar hebben onze teams steeds meer moeite om patiënten door te verwijzen naar de zorg die ze nodig hebben.

Een archiefbeeld van onze operatiezaal in Tabarre. Zonder brandstof valt ons traumaziekenhuis zonder elektriciteit. Een ramp voor onze patiënten die vaak een complexe behandeling of chirurgie nodig hebben. © Leonora Baumann, 2019.
Een archiefbeeld van onze operatiezaal in Tabarre. Zonder brandstof valt ons traumaziekenhuis zonder elektriciteit. Een ramp voor onze patiënten die vaak een complexe behandeling of chirurgie nodig hebben. © Leonora Baumann, 2019.

Zonder brandstof kunnen we ons ziekenhuis niet runnen

"Zonder brandstof kunnen we ons ziekenhuis niet runnen", zegt dokter Kanouté Dialla, verantwoordelijke van het ziekenhuis in Tabarre. “We doen ons best om onze activiteiten in stand te houden, het ziekenhuis is het enige centrum in het land dat gespecialiseerd is in de behandeling van ernstige brandwonden.

Amper 1 op 10 medewerkers raakt nog tot bij het ziekenhuis

Ook het medisch personeel kan door het brandstoftekort maar moeilijk de ziekenhuizen bereiken. In Tabarre raakt maar 1 op 10 medewerkers op het werk. De werkdruk voor wie wel tot bij het ziekenhuis geraakt is dus immens. We zorgen voor minimale personeelsrotaties om het ziekenhuis draaiende te houden, maar de situatie is onhoudbaar.

We blijven onze activiteiten aanpassen

Het huidige brandstoftekort komt als extra uitdaging voor het geteisterde Haïtiaanse gezondheidssysteem. Onze teams blijven hun diensten zo goed mogelijk aanpassen aan de veranderende situatie om de grootste medische behoeften van de Haïtiaanse bevolking te kunnen blijven lenigen.