Sociale media

  • NL
Open the menu

Bevolking blijft kwetsbaar na Nargis


Ruim drie maanden na cycloon Nargis is een groot aantal hulporganisaties actief in de getroffen Irrawaddy Delta in Myanmar. Nu er adequate hulp is, kan AZG zich meer richten op basisgezondheidszorg en psychosociale zorg.

We doen dat onder meer via vaste en mobiele klinieken en we werken in twee kampen bij de stad Labutta: 3 mile camp en 5 mile camp. Belangrijke onderdelen van de psychosociale zorg zijn individuele counselingsessies en voorlichting aan de bevolking over klachten die met stress te maken kunnen hebben. Ook trainen we Myanmarese medewerkers in het bieden van begeleiding bij het verwerken van trauma’s. In het 5 mile camp bij de stad Labutta hebben we een school opgezet als een vorm van opvang voor de kinderen en om het onderwijs aan hen door te laten lopen.
In onze klinieken zien we regelmatig mensen met diarree en luchtwegontstekingen, naast angst- en depressieklachten. Sinds het begin van de ramp op 3 mei hebben we 66.000 consulten geboden. Artsen zonder Grenzen heeft nu 450 medewerkers in de delta.

Verder blijven we de voedingssituatie van de bevolking nauwkeurig volgen. In de gebieden rond de steden Bogale, Setsu en Pyapon zien we een zorgelijk aantal kinderen jonger dan 5 jaar dat het risico loopt ondervoed te raken. Onder al ondervoede kinderen delen we therapeutisch voedsel uit, net als aan andere risicogroepen, zoals zwangere en zogende vrouwen. Het percentage ernstig ondervoede kinderen blijft erg laag: minder dan 1 procent.

Ondertussen zijn we bezig zijn veel van onze activiteiten, waaronder alle algemene voedseldistributies, aan diverse organisaties over te dragen. Wel blijven we nog hulpgoederen uitdelen, zoals zeep, emmers, dekens en klamboes. We geven de mensen die de 3- en 5-mijl kampen moeten verlaten een klein geldbedrag mee. De kampen worden binnenkort gesloten.

Ook de activiteiten op het gebied van water en sanitaire voorzieningen lopen nog door, onder meer het uitpompen en schoonmaken van bronnen en waterputten, verdelen van jerrycans en het bouwen van latrines.