Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG zet tuberculosebehandeling stop in de streek van Kemerovo


Na zeven jaar baanbrekend werk op het gebied van tuberculosebehandeling in detentiekampen en de burgergemeenschap in de streek van Kemerovo in Siberië, heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) besloten om te stoppen met haar werk rond tbc-beheersing. De organisatie zag geen andere oplossing gezien het Russisch ministerie van Volksgezondheid haar project voor de bestrijding van multiresistente tbc verwierp. Het AZG-project voldeed volledig aan de richtlijnen die de Wereldgezondheidsorganistie (WHO) voorschrijft inzake tbc-behandeling.

In de lente van 2003 deelde het Russisch ministerie van Volksgezondheid AZG mee dat de behandelingsschema’s die in het AZG-project werden voorgesteld, indruisten tegen de bepalingen van het Russisch Farmaceutisch Comité. AZG paste het projectontwerp aan met de medewerking van vooraanstaande Russische deskundigen inzake tbc-behandeling. Het nieuwe projectvoorstel werd goedgekeurd door het Central Tuberculosis Research Institute (CTRI, Centraal Instituut voor Tuberculoseonderzoek), de Russische gevangenisautoriteit GUIN en het tbc-instituut van Novosibirsk, dat tbc-projecten opvolgt in de streek van Kemerovo. Toch verwierp het ministerie van Volksgezondheid in september 2003 het project opnieuw.
“Na jarenlange inspanningen moet men weer vanaf nul beginnen”, aldus Nicolas Cantau, Landverantwoordelijke voor AZG in de Russische Federatie. “We kunnen niet anders dan ermee stoppen, want het enige alternatief is een onvolledige en ondoeltreffende behandeling. Aangezien tbc een gigantisch probleem is in Siberië en we deze ziekte nu al zeven jaar proberen aan te pakken samen met de Russische overheid, voelt onze beslissing natuurlijk aan als een pijnlijke nederlaag.”
Het ministerie van Volksgezondheid verdedigt zijn tweede weigering door te verwijzen naar de Russische wetgeving. Die verbiedt het langdurige gebruik van bepaalde tweedelijnsgeneesmiddelen tegen tbc, die nochtans cruciaal zijn in de strijd tegen multiresistente tbc. Om in orde te zijn met deze bestaande wetgeving, vroegen de autoriteiten AZG om een behandelingsstrategie uit te werken die nochtans volledig in strijd zou zijn met de strategie die WHO voorstelt. Onderhandelingen op hoog niveau eerder deze maand in Moskou konden het ministerie van Volksgezondheid niet van mening doen veranderen.
Sinds begin 1996 werkte AZG op uitnodiging van GUIN Kemerovo mee aan tbc-bestrijdingsprojecten in het gevangenissysteem van de streek rond Kemerovo. AZG was sinds 2001 ook actief in de civiele sector. In juni 2003 kregen meer dan 10.000 tbc-patiënten een behandeling die gebaseerd was op de WHO-strategie, dankzij de samenwerking tussen AZG en regionale structuren. AZG leverde de patiënten niet alleen tbc-geneesmiddelen en medicijnen tegen de bijwerkingen, maar verschafte hun ook extra voedsel, hielp bij de wederopbouw van de gezondheidsstructuren en leverde materiaal voor laboratoria. AZG renoveerde volledig het laboratorium van tbc-kolonie 33 in Mariinsk en zorgde voor de nodige uitrusting. Het gaat hier om het referentielaboratorium voor het hele gevangenissysteem in de regio.