Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG zet door met distributies op verschillende locaties


AZG organiseert een grootschalige distributie van gebruiksvoorwerpen (tenten, matrassen, hygiënekits en melkpoeder voor baby's) aan de ontheemden van Jezzine en Alaay, ten zuidwesten van Beiroet. Verder begint AZG vandaag ook met medische bijstand in de stad Tyre.

In Tyre - waar de bevolking van 100.000 mensen terugviel tot 30.000, en waar zo'n 20.000 ontheemden en 45.000 Palestijnse vluchtelingen onderdak hebben gevonden - bezocht AZG vijf ziekenhuizen, en plant er de distributie van medisch en chirurgisch materiaal. Drie vrachtwagens die geladen met geneesmiddelen vanuit Beiroet vertrokken waren, kwamen gisteren aan. Een AZG-chirurg staat ter beschikking ter plaatse.
In Jezzine, zo'n 40km ten zuidoosten van Beiroet met 30.000 inwoners, heeft AZG een voorraad geneesmiddelen en medisch materiaal voor urgenties geleverd aan het lokale ziekenhuis, goed voor één maand werken. Zo'n 4.500 ontheemden uit het zuiden hebben zich in de stad geïnstalleerd. Het team beëindigt de distributie van matrassen, dekens, en melkpoeder voor baby's aan 1.100 ontheemden in verschillende scholen. Ze verdelen ook gebruiksvoorwerpen aan kleinere groepen ontheemden, die onderdak gevonden hebben bij lokale inwoners, en rondom de stad.
Het team heeft ook de noden geëvalueerd in Nabatiye, waar 20.000 van de 60.000 inwoners achtergebleven zijn, ondanks de enorme verwoestingen, meer bepaald in het centrum van de stad. AZG levert noodhulp aan het stadsziekenhuis, vooral met voorraden voor noodsituaties, inclusief geneesmiddelen die nodig zijn tijdens operaties. De toegang naar het zuiden blijft moeilijk door de vernieling van infrastructuren, het vele schieten en de bombardementen.
Er bevinden zich ook meer dan 100.000 ontheemden in de Shouf-streek, ten zuidoosten van Beiroet. AZG werkt in de districten Alaay en Beit Ed Dine, waar er een tekort is aan drinkbaar water. Voedsel wordt geleverd door de gemeenschap, en Libanese teams zorgen voor medische bijstand. AZG is gisteren begonnen met een grootschalige distributie van 80 ton gebruiksvoorwerpen, aangekomen uit Beiroet: 2.000 tenten, 2.000 kooksets, 2.000 hygiënekits en 2.000 dekens. Er blijft wel een tekort aan geneesmiddelen voor chronisch zieken.
In Saida, waar AZG sinds vorig weekend aanwezig is, plant AZG medische hulp aan de ontheemden (zo'n 42.000 volgens de lokale overheid) via mobiele gezondheidsposten en het schenken van geneesmiddelen (vooral voor chronisch zieken) aan de vijf ziekenhuizen in de stad.
In de hoofdstad Beiroet zelf helpt AZG lokale organisaties met het opzetten van een aantal mobiele gezondheidsposten. Hier bevinden zich 49.000 ontheemden, verspreid over 200 à 300 scholen. AZG bezocht ook de stad Tripoli, waar geen onmiddellijke noden werden gevonden. De ontheemdenbevolking telt er 15.000 mensen. Andere organisaties zorgen voor hen. Toch zal AZG geneesmiddelen doneren. Een chartervlucht met medisch en logistiek materiaal (onder andere geneesmiddelen voor chronisch zieken) wordt dit weekend in Beiroet verwacht.
In Syrië ten slotte onderzoekt AZG de situatie van de vluchtelingen, ook langs de grens waar zich transitkampen kunnen bevinden. Een team van drie personen is begonnen met het bijstaan van 3.000 Libanese vluchtelingen, geïnstalleerd in scholen, gymzalen en hangars.
Meer buitenlandse medewerkers en voorraden zullen in de komende dagen in Syrië en Libanon toekomen.