AZG wijst op belang neutrale hulp in Kirgizië, waar spanningen voortduren
Teams van AZG, met artsen, psychologen en verpleegkundigen, blijven elke dag slachtoffers van geweld behandelen.
Veertig dagen na het begin van het geweld in het zuiden van Kirgizië is het weerkeren van de rust maar schijn. Zorgwekkend is dat de medische verzorging die mensen kunnen krijgen afhangt van de gemeenschap waartoe ze behoren.
"In onze mobiele hulpposten en in de ziekenhuizen waar we werken behandelen onze teams elke dag patiënten die mishandeld zijn of zelfs tekenen van foltering vertonen. Veel Oezbeken in de stad Osh vertelden ons dat ze niet naar openbare ziekenhuizen gaan uit schrik daar gearresteerd te worden,” zegt Andrei Slavuckij, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Kirgizië.
De toegang tot gezondheidszorg blijft erg problematisch. Er heerst een klimaat van angst en wantrouwen tussen de Oezbeekse en Kirgizische gemeenschappen. In en rond medische faciliteiten in Osh zijn vaak gewapende mannen aanwezig. Veel mensen hebben bovendien schrik dat artsen uit een andere gemeenschap hen niet correct en onpartijdig zullen helpen. Dat weerhoudt patiënten ervan medische hulp te zoeken, zelfs als ze die dringend nodig hebben.
“In zo’n gespannen en labiele situatie roepen we alle verantwoordelijken op om de neutraliteit van de medische voorzieningen te bewaren. Het is cruciaal dat elke patiënt die hulp nodig heeft die kan krijgen, ongeacht zijn afkomst,” zegt Bruno Jochum, Directeur Operaties bij Artsen Zonder Grenzen.
Vandaag zijn duizenden mensen nog steeds zwaar geschokt door de extreem gewelddadige en traumatiserende gebeurtenissen van juni. De nood aan geestelijke gezondheidszorg is enorm en Artsen Zonder Grenzen legt zich meer en meer toe op psychologische hulpverlening.
Sinds het begin van de huidige crisis heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 1.400 medische raadplegingen gedaan in en rond de steden Osh en Jalal-Abad. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ook 25 medische voorzieningen met de schenkingen van materiaal en medicatie.
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2006 in Kirgizië en verleent er medische hulp aan tbc-patiënten in gevangenissen, waaronder patiënten met erg resistente vormen van tbc. Op dit moment werken 19 internationaal en 26 Oezbeekse medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in het huidige noodhulpprogramma in het zuiden van Kirgizië