Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG weerlegt valse beschuldigingen van Volksrepubliek Donetsk



Artsen Zonder Grenzen is geschokt en weerlegt met klem de valse beschuldigingen over haar medisch-humanitaire activiteiten in de media door het Humanitair Comité van de Volksrepubliek Dontesk: onjuiste getuigenissen over het wanbeheer van farmaceutische producten zoals psychotrope geneesmiddelen, kritiek op het geestelijke gezondheidsprogramma van de organisatie, en ongegronde beschuldigingen van spionage.

© Jon Levy. Donestk, 2015.
© Jon Levy. Donestk, 2015.

De voorbije 18 maanden heeft Artsen Zonder Grenzen hard gewerkt om gratis, levensreddende medische zorg te voorzien voor mensen die door het conflict getroffen zijn, aan beide zijden van de frontlijn. Alle activiteiten van Artsen Zonder Grenzen werden steeds uitgevoerd in samenwerking en samenspraak met de autoriteiten in de Donestk.

Artsen Zonder Grenzen kreeg op 19 oktober dan wel officieel bericht over het intrekken van haar toestemming om in Donetsk te werken, maar ontving nooit een formele verklaring over de redenen achter die beslissing. De beslissing om de toestemming van Artsen Zonder Grenzen in te trekken en het bevel om de medische activiteiten stop te zetten, baren erg veel zorgen. Duizenden mensen zullen het nu immers zonder levensreddende medische hulp moeten stellen.

Naast de medische protocols vormen psychotrope geneesmiddelen een belangrijk onderdeel van de medische kits die Artsen Zonder Grenzen levert aan gezondheidsvoorzieningen, waar dokters oorlogsgewonden, patiënten met chronische aandoeningen zoals epilepsie, en mensen met geestelijke ziekten behandelen. De psychotrope geneesmiddelen waren een schenking aan het openbare gezondheidssysteem, zodat artsen ze op hun beurt aan hun patiënten konden geven. Alle schenkingen van geneesmiddelen en medisch materiaal gebeurden in overleg met en werden gerapporteerd aan de gezondheidsautoriteiten.

Artsen Zonder Grenzen is vrijwel de enige organisatie die tuberculose behandelt in de gevangenis, insuline voorziet voor diabetespatiënten, en hemodialysemiddelen verstrekt om nierfalen te behandelen. Nu de organisatie haar activiteiten van de ene dag op de andere moet stopzetten, zullen duizenden patiënten met een chronische, potentieel dodelijke ziekte achterblijven met weinig of geen hulp.

Zo'n 150 patiënten in het gevangeniswezen die aan resistente tuberculose lijden, zullen geen toegang meer hebben tot de behandeling die Artsen Zonder Grenzen sinds 2011 voorziet. De gezondheidstoestand van die patiënten zal hoogstwaarschijnlijk snel verslechteren. Het is bekend dat een onderbreking van de behandeling tegen resistente tuberculose de kansen op genezing drastisch beperkt, ook al wordt de behandeling later hernomen.

Met andere woorden, als we de bevolking levensreddende medische zorg willen blijven bieden, moet de beslissing om onze activiteiten stop te zetten dringend herzien worden.