Sociale media

Open the menu

AZG vraagt om het leven te sparen van mensen gevangen in de ziekenhuizen in Gaza

kid

11 11 2023 - De afgelopen 24 uur werden ziekenhuizen in Gaza meedogenloos gebombardeerd. Het Al-Shifa-ziekenhuiscomplex, de grootste gezondheidszorginstelling waar het personeel van Artsen Zonder Grenzen nog steeds werkt, is verschillende keren getroffen, inclusief de kraamafdelingen en de poliklinieken, met meerdere doden en gewonden tot gevolg. De vijandelijkheden rond het ziekenhuis zijn niet gestopt. Artsen Zonder Grenzen-teams en honderden patiënten bevinden zich nog steeds in het Al-Shifa-ziekenhuis. Artsen Zonder Grenzen herhaalt dringend haar oproepen om de aanvallen op ziekenhuizen te stoppen, om een onmiddellijk staakt-het-vuren en om de bescherming van medische voorzieningen, medisch personeel en patiënten.

“We worden hier gedood, doe alstublieft iets”, sms’te een verpleegkundige van Artsen Zonder Grenzen vanuit de kelder van het Al-Shifa-ziekenhuis, waar hij en zijn gezin schuilden voor de onophoudelijke bombardementen. “Vier of vijf gezinnen schuilen nu in de kelder, de De beschietingen zijn zo dichtbij dat mijn kinderen huilen en schreeuwen van angst.”

“De situatie in al-Shifa is werkelijk catastrofaal. Wij roepen de Israëlische regering op om deze meedogenloze aanval op het gezondheidszorgsysteem van Gaza te staken. Onze medewerkers en patiënten bevinden zich in het Al-Shifa-ziekenhuis, waar de zware bombardementen sinds gisteren niet zijn gestopt”, zegt Ann Taylor, hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen in de Bezette Palestijnse Gebieden.

Het Al-Shifa-ziekenhuis is het belangrijkste ziekenhuiscomplex in de Gazastrook, met 700 bedden. Het biedt spoedeisende en chirurgische zorg. Er zijn momenteel geen andere faciliteiten in de Gazastrook die zoveel patiënten met complexe, soms levensbedreigende verwondingen kunnen opnemen en behandelen. Ondanks regelmatige aanvallen en tekorten is het personeel erin geslaagd het ziekenhuis operationeel te houden. Vrijdag viel de elektriciteit in het Al-Shifa-ziekenhuis uit. De ambulances kunnen niet langer uitrijden om de gewonden op te halen, en non-stop bombardementen verhinderen dat patiënten en personeel kunnen evacueren. Op het moment dat we dit schrijven zijn onze medewerkers er getuige van dat mensen worden beschoten terwijl ze proberen het ziekenhuis te ontvluchten.

“Er zijn al veel patiënten geopereerd en ze kunnen niet lopen. Ze kunnen niet evacueren, zegt dr. Mohammed Obeid, AZG-chirurg in het Al-Shifa-ziekenhuis. We hebben een ambulance nodig om ze te verplaatsen, we hebben geen ambulances om al deze patiënten te evacueren.”

"We kunnen niet weggaan omdat we vanaf [vrijdag]ochtend tot nu toe zo'n 25 patiënten hebben geopereerd. Als ik er niet ben of de andere chirurg, wie zal dan voor de patiënten zorgen? vroeg Obeid. Terwijl we de ene patiënt nog opereren, gaat de volgende al onder narcose”

Burgers die momenteel vastzitten in het Al-Shifa-ziekenhuis, hebben op dit moment een doodvonnis. Er moet een dringend en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren komen van alle strijdende partijen; Er moet nu humanitaire hulp worden verleend aan de gehele Gazastrook.

Artsen Zonder Grenzen heeft het contact verloren met een chirurg, die met zijn gezin in het Al-Quds-ziekenhuis werkt en schuilt. Andere gezondheidsvoorzieningen, waaronder het Al Rantisi-ziekenhuis, dat Artsen Zonder Grenzen in het verleden ook steunde, werden naar verluidt omsingeld door Israëlische tanks.

Wij dringen er bij de VS, het VK, Canada, de lidstaten van de Arabische Liga, de lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking en de Europese Unie, die herhaaldelijk hebben opgeroepen tot de eerbiediging van het Internationaal Humanitair Recht (IHR), op aan actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat nu een staakt-het-vuren komt. De verschrikkingen die zich voor onze ogen in Gaza afspelen, laten duidelijk zien dat de roep om terughoudendheid en naleving van het IHR in de wind is geslagen. Doelbewust werken aan een staakt-het-vuren is de meest effectieve manier om de bescherming van burgers te garanderen.

Duizenden mensen zijn sinds 7 oktober gewond geraakt, van wie velen zich in kritieke toestand bevinden en ingewikkelde operaties en langdurige behandeling nodig zullen hebben gedurende weken, zo niet maanden. Dit kan alleen worden gedaan met een totaal staakt-het-vuren en de onvoorwaardelijke levering van humanitaire hulp, inclusief toegang tot voedsel, brandstof en water; het voortbestaan van de mensen in Gaza hangt hiervan af.