Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-voedingsprogramma’s - Update


De voorbije vier maanden behandelde AZG zo’n 28.000 ernstig ondervoede patiënten en 21.000 matig ondervoede patiënten op verschillende locaties in zuidelijk Ethiopië.

Door een combinatie van verschillende factoren, waaronder de droogte en een sterke stijging van de voedselprijzen in het land, is ondervoeding dit jaar wijdverspreid in enkele regio’s in Ethiopië.
Midden mei startte AZG met noodvoedselhulp in de Ethiopische regio’s Oromiya en SNNPR. Oorspronkelijk werden alleen ernstig ondervoede patiënten opgenomen, overwegend kinderen. Midden juli werden ook voedingsprogramma’s voor matig ondervoede kinderen en hun families geopend. In juli verdeelde AZG voedselrantsoenen aan 12.500 mensen met een hoog risico op ondervoeding.

Haarden van ondervoeding

Momenteel lijkt de situatie zich in sommige gebieden te stabiliseren. Het aantal opnames van patiënten met ernstige ondervoeding neemt af. Het is echter niet mogelijk om een algemene trend vast te stellen voor het hele land, aangezien de crisis erg streekgebonden is en samenhangt met de landbouw- en klimaatzones, waar het in verschillende periodes regent. Er werden haarden van ondervoeding gevonden in andere gebieden en regio’s, zoals Afar en de Somali Regio. De AZG-teams blijven flexibel en staan klaar om in te grijpen.

Voedselhulp blijft nodig

In het zuiden wordt de maïsoogst binnenkort verwacht, maar intussen blijven voedseldistributies nodig. Ook op plaatsen waar het aantal opnames stilaan afneemt, heeft de bevolking nog minstens enkele weken nood aan voedselhulp.
In de regio SNNPR verdringen zich nog steeds massa’s mensen voor de ingang van de AZG-voedingscentra, in de hoop dat ze iets te eten krijgen. Ondanks de verschillende voedselkanalen van de Ethiopische regering en het Wereldvoedselprogramma, zijn de noden op sommige plaatsen nog hoog.

Deze AZG-voedingsinterventie in cijfers:
  • AZG-medewerkers: meer dan 700
  • Budget: 13,3 miljoen euro
  • Stabilisatiecentra: 6
  • Ambulante programma’s (OTP’s): 53
  • Aanvullende voedingscentra: 26