Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verzorgt patiënten na gevechten


Duizenden mensen zijn op de vlucht voor gevechten tussen Congolese troepen en soldaten van de dissidente generaal Laurent Nkunda in de regio Masisi, in de oostelijke provincie Noord-Kivu. AZG stuurde onmiddellijk een chirurgisch team en 1,5 ton medisch materiaal naar Masisi.

“In de dagen na de gevechten namen we 50 gewonden op, zowel militairen als burgers,” vertelt Ann Willem, een AZG-verpleegster die sinds vorige week in Masisi verblijft. “De meeste van deze mensen zijn nu overgebracht naar Goma. Een moeder en haar kind stierven bijna: een schot tussen haar en haar kind raakte haar in de ruggengraat en haar kind in de dijen.”
“In het begin was de situatie erg moeilijk,” voegt Willem eraan toe. “Het meeste medisch personeel was gevlucht en we moesten beginnen werken met materiaal van het ziekenhuis. Op dit moment is bijna 90% van het ziekenhuispersoneel terug. Bovendien is ook het medisch materiaal van AZG aangekomen, samen met een chirurg en een anesthesist van AZG. Dat betekent een grote opluchting voor ons team in Masisi.”
Vorig weekend bleef het vrij kalm en begonnen de gevluchte inwoners van Masisi terug te keren. Eerst kwamen kleine groepjes mensen kijken of ook de anderen konden terugkeren. Op dit moment is zo’n 75% van de bevolking terug. Veel mensen komen naar het ziekenhuis voor een gratis behandeling. De chirurg en de anesthesist van AZG hebben veel te doen. “Ze begonnen op woensdag 5 september om 8 uur ’s ochtends en gingen de hele dag door met werken,” vertelt Philippe Havet, coördinator van het AZG-noodhulpteam.
AZG verstrekt nu gratis zorg aan een extreem kwetsbare bevolkingsgroep. In het ziekenhuis werden ongeveer 200 consultaties gehouden. Er zijn momenteel 82 mensen opgenomen – waaronder nog steeds 4 slachtoffers van de gevechten. “We hebben al zes keizersneden verricht,” voegt Willem eraan toe. “Veel patiënten lijden aan luchtweginfecties, vooral door de koude ’s nachts en omdat het regenseizoen net begonnen is. Het team ziet ook veel ernstige malariagevallen. In het voedingscentrum van het ziekenhuis worden 15 kinderen behandeld.”
Het AZG-team bestaat uit een coördinator, een verpleegster, een chirurg en een anesthesist. Binnenkort wordt het team aangevuld met een logistiek verantwoordelijke en een administratieve kracht. AZG heeft een logistieke basis opgezet in Goma, waar we het transport van medisch materiaal blijven organiseren. Gezien de moeilijke toegankelijkheid van Masisi, maakt AZG gebruik van een helikopter om vanuit Goma personeel en materiaal over te brengen.
“Masisi is volledig geïsoleerd,” gaat Havet verder. “De hoofdweg tussen Masisi en Goma (60 km) is bijzonder onveilig. Bovendien kunnen andere ontheemden wellicht niet terugkeren door de slechte toestand van de wegen na de zware regenval. De veiligheidssituatie maakt het ons onmogelijk hen te bereiken.”
AZG werkt in Rutshuru, Kayna, Nyanzale, Walikale en Mweso in de provincie Noord-Kivu. AZG is sinds 1981 actief in de DRC. Meer dan 2000 Congolese en 150 internationale medewerkers verstrekken medische hulp op meer dan 20 plaatsen in het hele land.