Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG tevreden met historische aankondiging nationaal aids-behandelingsplan


AZG is verheugd met de bekendmaking van de Zuid-Afrikaanse regering dat ze een nationaal HIV/aids-behandelingsplan wil ontplooien. In een vandaag afgelegde verklaring gaf het Zuid-Afrikaanse kabinet het ministerie van Volksgezondheid de opdracht een gedetailleerd uitvoeringsplan uit te werken tegen eind september 2003, dat voorziet in het beschikbaar stellen van een antiretrovirale (ARV) behandeling in de openbare sector in Zuid-Afrika.

“Dit is bijzonder goed nieuws, en we zijn vandaag erg blij voor alle HIV/aids-patiënten in Zuid-Afrika”, aldus Dr. Eric Goemaere, landverantwoordelijke voor AZG in Zuid-Afrika. “Deze verklaring bevestigt duidelijk de ernst en de urgentie van het probleem dat voor ons ligt, en is een symbolische deblokkering van een toestand van ontkenning die al veel te lang heeft geduurd. Er is geen weg meer terug. Nu kan het zware werk op grote schaal eindelijk beginnen.”
AZG is actief in Khayelitsha, een sloppenwijk van 500.000 mensen even buiten Kaapstad, waar het sinds 1999 HIV/aids-patiënten bijstaat met medische zorg en behandeling. AZG is van dichtbij getuige van de dagelijkse verwoestingen die de aids-epidemie in Zuid-Afrika aanricht, de klinische voordelen van een ARV-behandeling en de hoop die de gemeenschap put uit de beschikbaarheid van een behandeling. In april 2000 richtte AZG in samenwerking met de regering van de privincie Westkaap drie speciale HIV/aids-klinieken op binnen de basisgezondheidscentra in Khayelitsha. In mei 2001 werd begonnen met het verstrekken van ARV-behandelingen voor patiënten in een gevorderd stadium van HIV-infectie.
Vandaag behandelt AZG 500 mensen, voornamelijk met betaalbare maar degelijke generische ARV-geneesmiddelen van Braziliaanse en Indische fabrikanten. Dit lokale programma, waarbij HIV/aids-patiënten op alle niveaus betrokken zijn, heeft reeds lang aangetoond dat het haalbaar is ARV-behandelingen te verstrekken in openbare ziekenhuizen in Zuid-Afrika. Op 29 juli 2003 kondigde AZG de lancering aan van een verzorgings- en behandelingsprogramma voor HIV/aids in Lusikisiki, een plattelandsgebied in het voormalige Transkei met een zeer gebrekkige gezondheidsinfrastructuur. Het programma, dat van start ging in januari 2003, wordt gedragen door AZG en de Nelson Mandela Stichting, en zal naast ARV-behandeling nog andere aids-zorgverlening omvatten.
AZG benadrukte de bereidheid van de regering om samen te werken met deskundigen uit de medische en wetenschappelijke wereld om het nationale ARV-plan te ontplooien, en beklemtoonde het belang van de informatie-uitwisseling over de invoering van de ARV-behandeling.
“We kunnen niet wachten om onze ervaringen van Khayelitsha en Lusikisiki te delen met de mensen die bezig zijn een behandelingsplan te ontwikkelen en in te voeren”, vervolgt Dr. Goemaere. “Een nationaal ARV-plan in Zuid-Afrika zou niet alleen dit land totaal veranderen, het zou ook een katalyserend effect hebben in heel Afrika en de rest van de derde wereld.”
Na volledige implementatie zou een nationaal ARV-programma in Zuid-Afrika het grootste ter wereld zijn, aangezien Zuid-Afrika het grootste aantal HIV/aids-patiënten onder zijn bevolking telt: momenteel zijn bijna 5 miljoen mensen besmet. Om rond te komen met de financiële middelen en zoveel mogelijk mensen te kunnen behandelen, zal lokale productie van ARV-geneesmiddelen cruciaal zijn, net zoals dit voor het nationale aids-programma in Brazilië het geval was. AZG zal binnenkort de lokaal geproduceerde versie van het geneesmiddel stavudine (d4T) gaan gebruiken voor haar projecten in Zuid-Afrika, en zal steun blijven geven aan lokale productie en andere strategieën om de beschikbaarheid van goedkope degelijke geneesmiddelen te verzekeren. Het lokaal geproduceerde d4T is niet minder dan 41% goedkoper dan de prijs die wordt aangeboden door de oorspronkelijke onderneming, Bristol-Myers Squibb.
“Je behandelt meer mensen met goedkopere medicijnen”, zegt Dr. Goemaere. “Zo eenvoudig is het.”