Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-teams overnachten in afgelegen dorpen ten westen van Banda Atjeh


Artsen Zonder Grenzen heeft drie helikoptertochten uitgevoerd naar Lamno en Lampe-ngo aan de westkust van Atjeh. Twee medische teams bleven ter plekke om mobiele gezondheidsposten op te zetten, en om materiaal en voedsel naar de bevolking te brengen. Voor het eerst bleven brachten AZG-teams ook de nacht door in de dorpen aan de westkust, om op die manier een vollediger beeld te krijgen van de noden van de bevolking, en om rechtstreeks contact te hebben met deze geïsoleerde en getraumatiseerde gemeenschappen.

In Lamno leven zo’n 11.000 ontheemden in zes kampen. Ongeveer 75% van de bevolking zou hier gestorven zijn in de tsunami. AZG levert op dit ogenblik medische consultaties vanuit een winkel en is getuige van de dringende nood aan water en sanitaire voorzieningen, aangezien de meeste bronnen overspoeld werden door zout water.
In Lamp-Ngo vond AZG zo’n 3.000 daklozen. Mensen vertelden aan AZG dat ongeveer 80% van de bevolking verdwenen is tijdens de tsunami. Sommige van de overlevenden hebben (beperkte) chirurgie nodig. De nood aan voedsel is ook hoog. Tot nu toe, hebben de mensen de rijst die zich onder water bevond, gedroogd en opgegeten.
Inmiddels heeft AZG evaluaties uitgevoerd per wagen langs de oostkust. In het ziekenhuis van Sigli was het personeel zodanig overwerkt, dat AZG-dokters er bleven om hen te helpen. Het ziekenhuis ligt vol gewonden, waaronder vele mensen die een operatie nodig hebben of aan ernstige trauma’s lijden. Het tekort aan personeel en materiaal wordt nog aangevuld door slechte sanitaire voorzieningen. AZG heeft beslist een chirurgisch team te sturen dat vandaag, dinsdag, in het ziekenhuis zal toekomen. De sanitaire situatie in 14 daklozenkampen rond Sigli is alarmerend. AZG zal het team versterken met medewerkers, gespecialiseerd in water, hygiëne en sanitaire voorzieningen en met twee teams voor mobiele gezondheidsposten.
De mobiele gezondheidspost in Banda Atjeh is intussen teruggekeerd naar Cot Keung, waar 228 raadplegingen gedaan werden. De meest voorkomende problemen waren ademhalingsinfecties, huidziekten, diarree en verwondingen. Ons team verwees drie gewonde patiënten door naar het ziekenhuis van Fakine.
In één daklozenkamp werd een wasplaats gebouwd, en werd een systeem voor afvalbeheer op poten gezet, waarbij ook de daklozen werden gemobiliseerd om te helpen opruimen.
AZG is ook begonnen met het opstellen van een desinfectiepost voor mensen die de lichamen verzamelen, maar een personeelsopleiding werd uitgesteld tot voldoende mensen worden gevonden om de post te bemannen. Net als de dag voordien, leverde AZG een beperkte hoeveelheid body bags.
Vandaag zal het vlaggenschip van Greenpeace, de “Rainbow Warrior” aankomen in Medan, Sumatra, om AZG op logistiek vlak te ondersteunen. Een cargovlucht met rijst, gas, jerrycans en meer medische voorraden wordt ook verwacht. Een andere cargovlucht met 12 ton medisch en logistiek materiaal uit België kwam reeds toe op 3 januari. De totale hoeveelheid voorraden die AZG inmiddels tot in Banda Atjeh bracht is nu opgelopen tot bijna 200 ton.
Gisteren had AZG in totaal 57 personeelsleden in Atjeh, onder wie 38 Indonesiërs.