Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-teams bereiken overstromingsgebied in Bihar


AZG is gestart met een noodinterventie in de zones in de Indiase staat Bihar die het zwaarst getroffen zijn door de recente overstromingen.

Drie medische AZG-teams van artsen en paramedici bieden medische hulp aan de bevolking die getroffen werd door de overstroming. De teams zullen naar verschillende zones in Araria reizen om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ze zullen ook hulpgoederen verdelen. Tot nog toe stuurde AZG vier trucks met daarin 15.000 in teer gedrenkte zeilen, 4000 dekens, 15.000 jerrycans en chloortabletten, om te verdelen onder de slachtoffers van de overstroming.
Gisteren verklaarde de eerste minister de overstromingen tot “nationale ramp” en vroeg internationale ngo’s om humanitaire hulp. De overstroming is het gevolg van een dijkbreuk op 20 augustus op de rivier Kosi aan Nepalese zijde. Door de breuk stroomde het water naar het oosten van het district Supaul. De regering schat dat zo’n vijf miljoen mensen getroffen zijn door de overstroming en dat een miljoen mensen op de vlucht zijn.

Geen rampenplan

“Het gaat hier niet om de gebruikelijke overstromingen door de moesson. Het probleem is dat de stroom van de Kosi veranderd is, en dat de inwoners en de overheid helemaal niet voorbereid zijn op dit soort crisis. Er was geen rampenplan en de overheid heeft AZG en andere organisaties gevraagd om hulp te bieden,” zegt Mari-Carmen Viñoles, AZG-landverantwoordelijke in Delhi.
Door de zware stromingen in de overstroomde gebieden zijn motorboten het enige veilige vervoermiddel om mensen te evacueren. Er zijn zeer weinig motorboten beschikbaar en tot nog toe werden slechts 200.000 mensen geëvacueerd. Het gebrek aan motorboten betekent ook dat het erg moeilijk is om via het water de situatie in te schatten. Daardoor zijn er erg weinig gegevens beschikbaar over het aantal doden en slachtoffers dat nog gered moet worden.
Sommige gebieden blijven volledig afgesloten van de buitenwereld. Uit de getuigenissen van mensen in de geïmproviseerde kampen blijkt dat sommige dorpen volledig van de kaart zijn geveegd, zonder overlevenden. In deze gebieden heerst momenteel een acuut gebrek aan voedsel. De zware regen van de voorbije dagen maakt de hulpactie nog moeilijker.

Nog 400.000 ontheemden op komst

De ontheemden vestigen zich in tijdelijke kampen, in open land, langs oevers en langs de weg. De meeste mensen zitten zonder degelijk onderdak en de kampen zijn nog ongeorganiseerd omdat de zoek- en reddingsactie momenteel prioritair is. Er is onvoldoende drinkwater in de kampen en de mensen die in openlucht verblijven, behelpen zich met ondrinkbaar water uit de rivier. De volgende dagen zullen naar schatting nog eens 400.000 mensen arriveren in de kampen.

De topprioriteit is de zoek- en reddingsoperatie, daardoor heeft de regering minder aandacht voor de gezondheidsproblemen in de kampen. Hoewel in de meeste kampen medische hulp aanwezig is, heerst er een gebrek aan coördinatie en volstaat deze niet bij een ramp van deze omvang. Tot nog toe zijn er geen ziektes uitgebroken, maar omwille van de overbevolking en het gebrek aan organisatie in de kampen, is het risico groot. AZG volgt de situatie op de voet.
De dringendste noden van de bevolking zijn voedsel, plastic zeilen om tijdelijke onderkomens te bouwen, waterzuiveringstabletten, kookgerei, emmers en hygiënekits. Ook medische zorg en orale rehydratie zijn noodzakelijk om te voorkomen dat er ziekten uitbreken.