Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG start medische interventie in ziekenhuis in Port-au-Prince


Tegen een achtergrond van aanhoudende onlusten, bezocht het AZG-team in Haïti de voorbije dagen verschillende ziekenhuizen van de hoofdstad Port-au-Prince. Daar evalueerden ze de capaciteit voor de opvang van het toenemende aantal gewonden die vallen bij politieke demonstraties. In januari werden in het land ten minste 200 mensen gewond en vielen er 25 doden, maar in gecoördineerde bijstand aan de slachtoffers was niet voorzien.

“De gewonden die zonder geld toekomen in de ziekenhuizen, krijgen hooguit eerste hulp en worden dan weggestuurd”, zo vertelt dr. Jacob Maikere, die vanuit Brussel medisch verantwoordelijke is voor de AZG-activiteiten in de regio. “Meestal worden ze zelfs al aan de ingang afgewezen omdat ze geen geld hebben om de behandeling te betalen.”
De mensen worden niet alleen geconfronteerd met financiële, maar ook met politieke barrières in hun toegang tot medische hulp. In de meeste medische structuren in Port-au-Prince en Gonaïves wordt het principe van de neutraliteit met de voeten getreden. Het zijn of regeringsinstellingen of ze worden gecontroleerd door de oppositie. Tijdens de evaluatie vond het AZG-team gelukkig drie ziekenhuizen waar ze op een onpartijdige basis hulp zouden kunnen bieden en vermijden om met de regering of de oppositie in verband te worden gebracht.
AZG denkt eraan om een medisch team van twee medewerkers – een verpleegkundige en een chirurg – te plaatste te sturen om in twee private ziekenhuizen van Port-au-Prince aan het werk te gaan. Het Saint François de Sales-ziekenhuis bevindt zich in het stadscentrum. Het telt 111 bedden en 3 operatiezalen en is een doorverwijsziekenhuis voor het Canapé Vert-ziekenhuis, waar de meeste gewonden toekomen en dat over 40 bedden en 2 operatiezalen beschikt. “Via onze samenwerking met deze ziekenhuizen willen we ervoor zorgen dat ook zij die niet kunnen betalen hulp krijgen. We zullen geneesmiddelen en uitrusting leveren en wanneer nodig medisch personeel ter plaatse sturen”, aldus nog Jacob Maikere.
Sinds december 2003 vinden er in Haïti, dat dit jaar 200 jaar onafhankelijkheid viert, vrijwel dagelijks politieke demonstraties plaats in de steden, vooral in Port-au-Prince en Gonaïves. De demonstranten zijn oppositiepartijen zoals “La convergence démocratique” en "184 group" (met vertegenwoordigers van de burgermaatschappij), beroepsverenigingen (dokters, advocaten, leraars), de private sector en studenten. Zij beschuldigen president Jean-Bertrand Aristide van politieke repressie en wanbeheer van de economie en eisen zijn aftreden.
Sinds begin januari zijn de universiteit en tal van scholen gesloten. De werking van het universitair ziekenhuis van Port-au-Prince, het enige grote publieke ziekenhuis van de hoofdstad, is al maanden verstoord door stakingen en interne problemen.