Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG start massale mazelenvaccinatiecampagne


Artsen Zonder Grenzen (AZG) start vandaag een vaccinatiecampagne tegen mazelen in Goma, Democratische Republiek Congo (DRC), die zowat vijf dagen zal duren. AZG zal de gezondheidsdistricten van oost-Goma voor haar rekening nemen, goed voor zowat 56.000 kinderen tussen 9 maanden en 15 jaar. De voorbije weken heeft AZG ook een vaccinatiecampagne uitgevoerd in Muanda (Beneden-Congo) bij 44.000 kinderen in dezelfde leeftijdsgroep en bij 15.000 kinderen in de gezondheidsdistricten van Ubundu en Lubutu, in de Oostelijke Provincie.

Mazelen is een belangrijke doodsoorzaak voor kinderen in Afrika. Jaarlijks sterven er zowat 1 miljoen aan de ziekte. In landen waar mazelen een hoge dodentol eist bij kinderen, kunnen massale vaccinatiecampagnes levensreddend zijn. Het risico van een mazelenuitbraak is vooral aanzienlijk bij een reeds verzwakte bevolking. De vaccinatiedekking in DRC is in het algemeen nogal beperkt door de aanhoudende oorlog en chaos.
Sinds begin dit jaar heeft een mazelenepidemie 825 mensen in Ubundu en Kabondo (Oostelijke Provincie) geïnfecteerd. Op twee maanden tijd zijn 15 mensen gestorven. In Businga (Evenaarsprovincie) zijn dan weer 72 gevallen van de pokkenvariant 'Monkey Pox' vastgesteld. Zeven mensen zijn gestorven aan deze vorm van pokken die misvormt voor het leven.
De bevolking van Goma moet vandaag ook nog eens afrekenen met de gevolgen van de uitbarsting van de vulkaan Nyirangongo die huizen en oogsten heeft vernield. Maar de gezondheidssituatie van de bevolking van DRC is reeds jarenlang alarmerend met hoge sterftecijfers, ook bij kinderen jonger dan 5 jaar. Dat bleek uit een recente studie van AZG die in december 2001 is gepubliceerd.
De toegenomen mortaliteit in de oorlogszones is vooral te wijten aan de indirecte gevolgen van geweld, zoals een toename van infectieziekten en ondervoeding. Zo leidt het geweld tot een verlies van voedsel, geneesmiddelen en basisbenodigheden.
AZG is aanwezig in de regio sinds halfweg de jaren '80 met diverse programma's in Oost-DRC. Zo biedt ze ondersteuning aan de basisgezondheidszorg en voedselprogramma's, biedt ze het hoofd aan epidemieën en staat ze in voor een behandelings- en preventieprogramma bij sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en aids.
Sinds de uitbarsting van de vulkaan Nyirangongo staat AZG de bevolking bij met medische voorraden, beschutting en waterzuiveringsmateriaal. Het team kijkt ook nauw toe op de gezondheidssituatie om meteen op te kunnen treden als er ziekten zouden uitbreken zoals mazelen, cholera of meningitis (hersenvliesontsteking).