Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG schort activiteiten in DRC drie dagen op als reactie op moordpartij


Op donderdag 26 april zijn twee wagens van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRK) in een hinderlaag beland in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Zes collega's van het Rode Kruis werden daarbij vermoord. Als solidariteitsbetuiging met het ICRC en als protest tegen de gewelddaad, schort Artsen Zonder Grenzen vanaf vandaag al haar activiteiten in het land op voor een periode van drie dagen.

De humanitaire gemeenschap reageert geschokt en met verslagenheid op deze koelbloedige daad. Artsen Zonder Grenzen biedt de families en vrienden van de slachtoffers haar diepe medeleven aan.
AZG beschouwt deze daad als een rechtstreekse aanval op hele humanitaire gemeenschap in DRC en is diep verontrust over de gevolgen van deze moordpartij, die de hulp aan de volkeren in Congo die het nodig hebben, zwaar in het gedrang brengt.
Uit solidariteit met het ICRK, maar eerst en vooral als protest tegen een dergelijke gewelddaad, schort Artsen Zonder Grenzen gedurende drie dagen al haar activiteiten in Congo op. Daarmee wil de organisatie ook het principe benadrukken dat humanitaire werkers de mogelijkheid moeten krijgen hun mandaat in alle veiligheid uit te voeren. De programma's van AZG zullen die drie dagen beperkt blijven tot louter urgenties en levensreddende, medische acties.
AZG is sinds 1985 aanwezig in Congo. De organisatie telt er momenteel 36 internationale en 450 lokale personeelsleden.