Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG's "Top tien" van meest verwaarloosde humanitaire verhalen


Artsen Zonder Grenzen heeft haar vierde jaarlijkse "Top tien"-lijst uitgegeven van wat volgens haar de meest genegeerde humanitaire verhalen van het jaar zijn. De organisatie stelde de lijst samen om aandacht te trekken naar crisissen die grotendeels over het hoofd gezien werden door de (Amerikaanse) media tijdens 2001.

Nieuwe namen in de lijst zijn onder andere de vrijwel onbekende vluchtelingencrisis in de West-Afrikaanse landen Liberia en Guinee, evenals de harde aanpak van de Noord-Koreaanse vluchtelingen die hun door hongersnood getroffen land inruilden voor China. Deze toestanden maken deel uit van een algemene achteruitgang in de wereldwijde bescherming van vluchtelingen en ontheemden, een trend die ook merkbaar is bij de in zeer slechte omstandigheden levende ontheemde Tsjetsjenen.
"Gezien de duidelijke en begrijpbare focus van de media op de aanslagen van 11 september en hun nasleep, is het niet verwonderlijk dat andere gebeurtenissen minder aandacht kregen", zegt Nicolas de Torrente, algemeen directeur van de Amerikaanse afdeling van AZG. "Toch moeten we ook licht werpen op de realiteit van miljoenen anderen die op grote schaal lijden onder ziekten en oorlog."

Het gebrek aan behandelingen voor verwaarloosde ziekten haalde de "Top tieneveneens. Terwijl de aandacht voor aids in de ontwikkelde wereld opmerkzaam vergroot is sinds AZG met haar lijst begon, zien we dit jaar een schaarste aan nieuws over andere wijdverspreide, dodelijke ziekten zoals malaria, tuberculose, kala azar en slaapziekte. Zo vond bijvoorbeeld een massale malaria-epidemie plaats in Burundi, met meer dan 3 miljoen zieken, maar was de media-aandacht hiervoor beperkt.
Afghanistan is voor het eerst in vier jaar de grote afwezige in de "Top tien". De huidige oorlog heeft een opmerkelijke toename van media-aandacht bewerkstelligd voor de humanitaire omstandigheden in een land dat AZG sinds lang in de kijker probeert te stellen.
"Terwijl het grotere bewustzijn over Afghanistan bemoedigend is, blijft het jammer dat er een oorlog voor nodig was, waarin de Verenigde Staten rechtstreeks zijn betrokken", stelt de Torrente. "Meer aandacht voor conflicten in Congo en Sri Lanka, bijvoorbeeld, of voor ziekten zoals malaria en tuberculose, zouden ook een enorme impact kunnen hebben".
AZG geeft medische hulp aan slachtoffers van oorlogen, natuurlijke of door mensen veroorzaakte rampen, epidemieën, en van sociale en geografische uitsluiting in bijna negentig landen. In 2001 brachten meer dan 3.000 AZG-vrijwilligers hulp, niet alleen naar 's werelds brandhaarden, maar ook naar de vele plaatsen die buiten de schijnwerpers van de media vallen.