Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG probeert vluchtelingen in Bangadi te helpen


Met de ontvoering van negentig kinderen in Kiliwa en Duru, ten noorden van Dungu, was het Bevrijdingsleger van de Heer (LRA) opnieuw erg agressief tegen de bevolking in het noord-oosten van DR Congo. Het is erg onveilig in de regio en de bevolking kan niet anders dan vluchten. Artsen Zonder Grenzen wil ter hulp schieten, maar de onveiligheid bedreigt ook de missie.

Sinds de laatste aanvallen, op 20 september, hebben de rebellen van Joseh Kony, die zelf verbannen is uit Uganda, Sudan, de Centraal Afrikaanse Republiek én de RD Congo, een bloedig spoor getrokken tot in Bagandi, 120 km ten noordwesten van Dungo. Volgens een recent report van OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) moesten minstens 17.000 mensen op de vlucht slaan.
Het team van AZG, dat aanwezig was voor een project tegen de slaapziekte, heeft angstige radioberichten ontvangen van het hoofd van een lokale post. Die benadrukte de nood aan medische hulp en vroeg AZG om snel in te grijpen. Het team van AZG kon de plaats tussen 25 en 30 september bezoeken. Dat bezoek bevestigde de nood aan een snelle interventie, omdat er nog steeds vluchtelingen richting Bangadi trokken. De eerste honderden die aankwamen werden ondergebracht in een oude katoenfabriek. Ze sliepen op de vloer en waren volledig op zichzelf aangewezen.
Het aantal vluchtelingen zal dramatische stijgen als de onvoorspelbare aanvallen van LRA blijven aanhouden zonder dat het leger ingrijpt,” zegt Laurence Gaubert, hoofd van de AZG-misie in de DR Congo. Er zouden 9.000 mensen in verschillende dorpen in het district wonen. Limolo, Bitima, Duru en Bayote, die aan de grens met Soedan liggen, werden het eerst aangevallen. Nadien volgden Napopo en Kana, waarvan de bevolking nu richting Bangadi vlucht.
Volgens de laatste radioberichten uit Bangadi helpen de vluchtelingen om een landingsstrook vrij te maken. Dat zou het mogelijk moeten maken om sneller met hulp tot daar te vliegen. Hopelijk moeten ze niet al eerder opnieuw op de vlucht slaan,” zegt Jaques Etienne, AZG terreincoördinator in Banda.
Helaas is de paniek die bevolking in de wouden doet vluchten, waar ze niet geholpen kunnen worden, volledig gerechtvaardigd in Bangadi. Langs de een kant staan de vastbesloten rebellen en aan de andere kant staat er niemand om hen tegen te houden.
"Als de situatie niet snel verbetert, zal het onmogelijk worden om nog tussen te komen en duizenden hulpeloze mensen zullen het woud invvluchten,” zegt een verontruste Laurence. “Het is niet aan de hulporganisaties om de veiligheid te verbeteren. Er zijn andere actoren die dat kunnen en moeten doen. Zij moeten hun verantwoordelijkheid opnemen.