Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG organiseert counseling na gijzeldrama op school


Volgend op het gijzeldrama in de internationale school van Siem Reap, in noordwest Cambodja, is AZG begonnen met een counselingproject voor de schoolkinderen, hun ouders en het onderwijzend personeel, om hen te helpen om te gaan met de traumatische ervaring. Hiertoe werkt AZG samen met de Belgische Technische Coöperatie (BTC) die al aanwezig was in het ziekenhuis van Siem Reap. De raadplegingen zelf gebeuren door medewerkers van twee Cambodjaanse niet-gouvernementele organisaties, TPO en SSC.

“De activiteiten zijn deze ochtend begonnen en in de loop van de dag zijn ongeveer 30 kinderen en 20 ouders langsgekomen”, zegt Richard Veerman, de landverantwoordelijke van AZG in Cambodja. “We hebben een restaurant gevonden in het stadscentrum met een tuin die nu dient als counselingcentrum. We zullen dit zeker tot zondag openhouden. Intussen zullen we met de andere betrokken organisaties bespreken hoe we psychologische ondersteuning kunnen organiseren in de komende weken."
Onmiddellijk na de start van de gijzelactie, begon AZG met de coördinatie van een bloeddonorcentrum in het provinciaal ziekenhuis van Siem Reap. Het plan was om ook ziekenhuisafdelingen voor te bereiden voor mogelijke slachtoffers, maar de gijzelactie in de school was al beëindigd voor het werk in de afdelingen begon. Het verschaffen van psychologische ondersteuning was ook voorzien van in het begin.
“We weten hoe belangrijk het is dat mensen die een afschuwelijke gebeurtenis hebben meegemaakt, worden aangemoedigd om zo snel mogelijk hierover te praten”, zegt Meinie Nicolai, directeur Operaties bij AZG. “Hoe sneller mensen begrijpen dat hun stresssymptomen een normale reactie zijn op een abnormale situatie, hoe meer ze zullen kunnen omgaan met wat hen is overkomen. Praten met anderen die deel uitmaakten van dezelfde gebeurtenis, onder professionele begeleiding van mensen die de taal spreken en de cultuur begrijpen, is een belangrijke eerste stap naar herstel.”
AZG heeft enkele projecten in Cambodja, in de strijd tegen malaria en ter ondersteuning van mensen met chronische ziekten. AZG heeft relevante ervaring opgedaan in counseling aan Cambodjanen, vooral als deel van haar HIV/aids-projecten. Verschillende medewerkers van TPO en SSC hebben ervaring met het bieden van psychologische steun aan kinderen.