Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG opent medische centra in een 'kritieke' zone van Bagdad


Op maandag 16 juni opende Artsen Zonder Grenzen (AZG) een tweede centrum voor basisgezondheidszorg in Al-Ma'amil, een wijk in het noordoosten van Sadr City, in de arme buitenwijken van Bagdad. De eerste kliniek werd geopend op 6 juni en, bewijs van de dringende behoefte aan medische verzorging, had op het einde van de eerste week al 138 consultaties op zijn actief staan. We tellen vandaag meer dan 700 consultaties per week.

'De toestand van de mensen die in deze arme buitenwijk wonen, naar schatting 300.000, is uitzichtloos' verklaart Pierre Boulet-Desbareau, teamleider voor Irak, die onlangs terugkeerde uit de streek. 'Deze wijk van Bagdad werd jarenlang als vuilnisbelt voor de rest van de stad gebruikt. In de loop van onze evaluaties ontdekten we dat meer dan 10.000 personen in een zone op een stortplaats voor huishoudelijk afval wonen, in metalen hutten. De toegang tot de gezondheidszorg is haast ondenkbaar.'
Het 7-koppige team van AZG steunt een ziekenhuis in de buurt van Al Thawra met een capaciteit van 300 bedden en geeft de verpleegsters een opleiding in bepaalde sleuteldomeinen zoals injecties, verbanden en medische documentatie.
Onder het regime van Saddam Hussein werd Sadr City (ex- Saddam City), een stad van ongeveer 2 miljoen inwoners, sterk verwaarloosd. Ook het Irakese ministerie voor Volksgezondheid bestempelt de wijk waarin AZG werkt vandaag als belangrijke risicozone in termen van epidemieën die zich over het hele land kunnen verspreiden. Daarom voert AZG een systeem van toezicht voor Sadr City in om tijdig alarm te kunnen slaan indien er een epidemie uitbreekt. AZG probeert ook de toegang tot water voor de bevolking te verbeteren.
De uiterst slechte hygiënische omstandigheden en de quasi-totale afwezigheid van toegang tot drinkwater zijn de belangrijkste oorzaken van de verhoogde kans op epidemie. Pierre Boulet-Desbareau: 'Veel mensen gaan water halen uit putten die bijzonder vuil zijn: wanneer je in de putten kijkt, ontdek je lagen afval die zich daar in de loop van de jaren hebben opgestapeld. Het water is zelfs groen.' De behoefte aan water is zo groot dat de inwoners gaten maken in de leidingen die het centrum van Bagdad bevoorraden. Het is hun enige manier om aan water te komen.